Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Ο Μάκης και ο Σάκης...

Το VolosFans.blogspot συγκρίνει στατιστικά τα επιτεύγματα του νέου προπονητή του Ολυμπιακού με αυτά του τέως.
Μάκης ή Σάκης λοιπόν;

Το απόγευμα της ανακοίνωσης του νέου προπονητή μετά την επεισοδιακή απόλυση Τσιώλη,όλοι οι φίλοι του Ολυμπιακού το θυμούνται...
Ο κόσμος του Βόλου,υποδέχτηκε τον Μάκη Κατσαβάκη με συναισθήματα άκρως αντίθετα από αυτά του 2001-02 όταν και λόγω των διοικητικών προβλημάτων ο πετυχημένος τότε κόουτς κάθισε στον πάγκο της ομάδας για ένα και μοναδικό παιχνίδι παρά την προσμονή των φιλάθλων για πολλά παραπάνω.

Τη φετινή χρονιά τα δεδομένα διαφορετικά.Ο Ολυμπιακός δείχνει ικανός να πετύχει Ευρωπαϊκή έξοδο,αφού και στο κύπελλο συνεχίζει απτόητος αλλά και ισοβαθμεί με την Καβάλα στην 5η θέση τους βαθμολογικού πίνακα,γεγονός που αφήνει πολλές ελπίδες για είσοδο στα play-offs.


Η δυσπιστία και η έκπληξη για την επιλογή του «παροπλισμένου» Κατσαβάκη ακολουθήθηκε από σκωπτικά σχόλια και θυμηδία.
«Ξεχάστε τα όλα»,«Πλάκα μου κάνετε...;» ήταν οι πρώτες φράσεις στο άκουσμα της είδησης πρόσληψης του Μάκη.Ο Σερραίος τεχνικός όμως απέδειξε πως για μια ακόμη φορά ο Αχιλλέας Μπέος διαθέτει ένστικτο...

Aς δούμε λοιπόν τα επιτεύγματα του κάθε προπονητή την φετινή χρονιά με την ομάδα του Ολυμπιακού.


Με την γλώσσα των αριθμών λοιπόν παρατηρείται το εξής παράδοξο.

Ενώ ο Μάκης Κατσαβάκης ουσιαστικά κλήθηκε να αντιμετωπίσει το αμυντικό πρόβλημα του Ολυμπιακού,αφού φημίζεται για τις «σφιχτές» ομάδες και τις νίκες του "1-0" ,με την ομάδα του Βόλου ακολούθησε ένα διαφορετικό μοντέλο.

Είναι φανερό πως η επίθεση των ερυθρολεύκων «λύθηκε» περαιτέρω και άρχισε να βάζει περισσότερα γκολ αφού το 1,18 / ματς του Τσιώλη έγινε 1,66.

Αντίθετα τα γκολ που δέχτηκε η ομάδα με τον Κατσαβάκη στην ηγεσία από το 0,81 μ.ο του Σάκη Τσιώλη ,ανηφόρισαν στο 0,88!Διαφορά μικρή μεν αξιοπρόσεκτη δε λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του προπονητή.Από τα παραπάνω στατιστικά λοιπόν συμπεραίνει κανείς πως ο Σερραίος δεν πήρε βαθμούς από την άμυνα,όσο από την επίθεση.

Η ισοπαλία ήταν το αγαπημένο αποτέλεσμα του Καρδιτσιώτη τεχνικού αφού κοντά στα μισά παιχνίδια των ερυθρολεύκων με τον Τσιώλη στον πάγκο έληξαν χωρίς νικητή.Αντίθετα με τον Μάκη Κατσαβάκη ο Ολυμπιακός ξέχνα την ισοπαλία και αυξάνει δραστικά τις νίκες της ομάδας (από 37 στο 55%) αλλά μοιραία και τις ήττες (από 22 στο 33%)


Η αποτελεσματικότητα πάντως των δύο προπονητών στο πρωτάθλημα «μετρημένη» σε βαθμούς απεικονίζεται παρακάτω:Οι 1,39 βαθμοί του Τσιώλη ανά παιχνίδι εκτοξεύθηκαν στο 2,14 .

Πέρα πάντως από στατιστικά και αριθμούς, πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη πως ο Ολυμπιακός ουσιαστικά έγινε «ομάδα» στα χέρια του Σάκη Τσιώλη την τελευταία 2ετία.Ο Μάκης Κατσαβάκης όμως εξέπληξε με τον αριστοτεχνικό χειρισμό ομάδας που ο ίδιος δεν γνώριζε,παικτών τους οποίους δεν επέλεξε και συστήματος ανάπτυξης παιχνιδιού το οποίο ουδέποτε εφάρμοσε στην πολύχρονη καριέρα του.


Δεν λείπουν βέβαια και τα σχόλια για την ραγδαία αύξηση των τραυματισμών των παικτών με την απομάκρυνση των γυμναστών του Τσιώλη.Πρέπει όμως  εδώ να συμπεριλάβουμε στο σκεπτικό μας και το γεγονός της φυσικής φθοράς των παικτών από τα συνεχόμενα παιχνίδια προς το τέλος του πρωταθλήματος.
Αν αυτή η φθορά βέβαια θα καθυστερούσε  με το παλιό προπονητικό τιμ είναι κάτι που κανείς δεν θα μπορέσει να διαπιστώσει...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...