Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Μόνο με άδεια στην Σούπερ Λίγκα

Σε εκκρεμότητα παρέμεινε το θέμα με πόσες ομάδες θα διεξαχθεί η Β’ Εθνικής της περιόδου 2015-16 και μετά το Διοικητικό Συμβούλιο της διοργανώτριας.Το ζήτημα συζητήθηκε μεν, αλλά χωρίς να υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση-εισήγηση της Ένωσης Β’ Εθνικής προς την ΕΠΟ.

Ωστόσο, ήδη κάποια δεδομένα άρχισαν να διαμορφώνονται… Το κυριότερο είναι ότι επί της ουσίας μπήκε τέλος στα σενάρια παραμονής στη Β’ Εθνική των τέταρτων των πλέι άουτ. Και αυτό παρά του ότι εστάλη στην Ομοσπονδία έγγραφο-εισήγηση για να πέσουν μόνοι δύο ομάδες από τα πλέι άουτ. Αυτό όμως έγινε περισσότερο για τα μάτια του κόσμου σε σχέση με τις ενδιαφερόμενες ομάδες που εμπλέκονται, αφού και μέσα στη διοργανώτρια γνωρίζουν πως δεν υπάρχει τέτοια προοπτική (δεν υπάρχει ούτε πρόβλεψη στους κανονισμούς)...

Έτσι και σε συνδυασμό με το ότι θεωρείται οριστικό πλέον ότι ο Εργοτέλης θα ακολουθήσει το δρόμο των ΟΦΗ και Νίκης Βόλου για απευθείας - οικειοθελής πτώση στη Γ’ Εθνική, το νέο πρωτάθλημα ξεκινά με 17 ομάδες και βλέπουμε!

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι επί του παρόντος και αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις οι «σίγουρες» ομάδες, ως προς τον αριθμό τους είναι 17 (φυσικά μιλάμε για έναν όμιλο σε κάθε περίπτωση). Εδώ όμως ξεκινά και η υπόθεση που θα μας απασχολήσει όλο το επόμενο διάστημα για το αν αυτός ο αριθμός θα μείνει σταθερός ή αν θα καλυφθεί για να φτάσει τις 20 ομάδες, που είναι ο ανώτερος αριθμός για τη Β’ Εθνική της σεζόν 2015-16, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της ΕΠΟ.

Η πρόθεση-διάθεση της Ομοσπονδίας είναι να μην καλυφθεί ο αριθμός και να μην φτάσουν τις 20 οι ομάδες της Β’ Εθνικής τη νέα σεζόν, όμως, αυτό θα κριθεί το προσεχές διάστημα…

«Όσο λιγότερες, τόσο το καλύτερο…», λένε από την ΕΠΟ χαρακτηριστικά ώστε το πρωτάθλημα να μην αλλοιώνεται με αποχωρήσεις ομάδων μεσούσης της σεζόν. Φέτος αυτό συνέβη αρχικά με τον Πανηλειακό και εν συνεχεία με τον Πιερικό λίγο μετά την έναρξη των πλέι άουτ, μάλιστα η περίπτωση της ομάδας της Κατερίνης είναι κραυγαλέα γιατί καταδίκασε άδικα όπως αποδείχθηκε σε απευθείας υποβιβασμό τον Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Όσο λοιπόν, αυτό μένει ανοιχτό, ο Άρης δικαιούται να ελπίζει επειδή το παράθυρο δεν κλείνει για να διεκδικήσει την είσοδο του στη δεύτερη κατηγορία μέσω μπαράζ με τους υπόλοιπους δευτεραθλητές της Γ’ Εθνικής.

Πάντως, η εμπλοκή του Άρη είναι ουσιαστικά αυτή που έκαψε το σενάριο παραμονής και των τέταρτων από τα πλέι άουτ για να καλυφθούν έτσι οι θέσεις των 20 ομάδων…

Αντικειμενικά όμως και οι πιθανότητες του Άρη είναι περιορισμένες και λίγες, ωστόσο, την όποια απόφαση θα την πάρει η ΕΠΟ. Ανεξάρτητα πάντως, από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας στις 10 Ιουνίου, το ζήτημα δεν αποκλείεται να μείνει σε εκκρεμότητα και μέχρι τη γενική συνέλευση της ΕΠΟ στις 26 Ιουνίου.


Από εκεί και πέρα, ως προς την αναδιάρθρωση για το θέμα της ανόδου στη Σούπερ Λίγκα η Ένωση Β’ Εθνικής αποφάσισε ομόφωνα να ανεβαίνουν δύο ομάδες στη μεγάλη κατηγορία και τη σεζόν 2015-16. Η προϋπόθεση είναι να έχουν άδεια και αν δεν έχουν οι δύο πρώτοι, τότε το τυχόν κενό θα μπορεί να καλύπτεται μέχρι και τον τέταρτο της βαθμολογίας της Β’ Εθνικής. Αν δηλαδή επί παραδείγματι άδεια συμμετοχής πάρει μόνο ο πρώτος της Β’ Εθνικής και δεν έχει ο δεύτερος τη θέση του θα την καλύψει κατά προτεραιότητα ο τρίτος εφόσον έχει άδεια ή ο τέταρτος αν ούτε ο τρίτος δεν έχει αδειοδοτηθεί.

Όλα αυτά βέβαια είναι εισηγήσεις προς την ΕΠΟ. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει συνολική συμφωνία για το θέμα ανόδου στη Σούπερ Λίγκα με τη διοργανώτρια της μεγάλης κατηγορίας, που θέλει ο πρωταθλητής της Β’ Εθνικής να ανεβαίνει απευθείας και να υπάρχουν μπαράζ για τη δεύτερη θέση ανάμεσα στον τελευταίο που δεν θα πέσει απευθείας από τη Σούπερ Λίγκα (ο 13ος) και τους 2ο , 3ο, 4ο της Β’ Εθνικής.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της προϋπόθεσης άδειας η πρώτη που το έθεσε είναι η ΕΠΟ και εκεί δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαφωνία…

Μάλιστα από την Ένωση Β’ Εθνικής έλεγαν χαρακτηριστικά μετά το Δ.Σ. την ακόλουθη φράση: «Αν δεν έχει καμία από τις πρώτες τέσσερις ομάδες μας άδεια να μην ανεβαίνει καμία, αλλά κάτι ανάλογο θα πρέπει να γίνεται και στη Σούπερ Λίγκα, να μην μένει καμία ομάδα χωρίς άδεια…».

Ακόμα στο Δ.Σ. της Ένωσης Β’ Εθνικής έγινε συζήτηση για να τεθεί στην ΕΠΟ ως προϋπόθεση συμμετοχής στο Κύπελλο Ελλάδας, οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας να παίζουν δύο ματς εντός έδρας ως αδύνατες στα παιχνίδια των ομίλων με αυτές της Σούπερ Λίγκα για να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός.

Επίσης κατατέθηκε πρόταση ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και οι ποδοσφαιριστές να εισπράττουν μόνο τα δεδουλευμένα τους από τις ομάδες σε περίπτωση που λύνονται τα συμβόλαια τους και υπάρχουν εκκρεμότητες…

Τέλος, στο τραπέζι έπεσε από τον πρόεδρο της Παναχαϊκής Αλέξη Κούγια και το ζήτημα η κάθε ερασιτεχνική να υποχρεώνεται να δίνει το γήπεδο στην ΠΑΕ.

Πηγή: a-sports.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...