Ιστορία ομάδας

Ο Ολυμπιακός Βόλου είναι μια ομάδα που συμβολίζει πολλά για την μεγαλύτερη μερίδα φιλάθλων της πόλης καθώς η υποστήριξη σε αυτόν τον σύλλογο έχει κοινωνικό-πολίτικες προεκτάσεις.

Δεκαετία του ‘30

Ο σύλλογος ιδρύθηκε στις 2/6/1937 με πρώτο πρόεδρο τον Απόστολο Πούργια. Η γέννηση της ομάδας πραγματοποιήθηκε στην παραθαλάσσια γειτονιά του Βόλου Άγιος Κωνσταντίνος. Την πρώτη χρονιά της επισημοποίησης του, ο Ολυμπιακός μετέχει των αγώνων κυπέλλου Πάσχα του 1937 με αντιπάλους την Νίκη, τον Κεραυνό, τον Απόλλωνα και τον Οδυσσέα. Ο Ολυμπιακός χρησιμοποιεί ως γήπεδό του τον χώρο του κυνηγετικού συλλόγου στον Άναυρο.Μάλιστα η διοίκηση Πούργια προσπαθεί να το αποκτήσει χωρίς επιτυχία.Ύστερα από νικηφόρους αγώνες κερδίζει το πρώτο κύπελλο της ιστορίας του και το όνομά του γίνεται γνωστό σ' όλο τον Βόλο. Όλοι μιλούν για τον Ολυμπιακό που κατάφερε να κερδίσει το έπαθλο από τον πρωταθλητή Κεραυνό και την Νίκη. Από την περίοδο 1937-38 αρχίζει να διεξάγεται το πρωτάθλημα Θεσσαλίας. Συμμετέχουν σ' αυτό, εκτός του Ολυμπιακού, η Νίκη, ο Κένταυρος, ο Οδυσσέας, η ΠΑΕΚ και η Νικομήδεια.

Το 1938 ο Ολυμπιακός πετυχαίνει την πρώτη μεγάλη του διάκριση και γίνεται γνωστός στο πανελλήνιο όταν και φτάνει στους προημιτελικούς του κυπέλλου Ελλάδας αφού αποκλείει τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.Ήταν η πρώτη επαρχιακή ομάδα που έφτανε τόσο μακριά στο θεσμό του κυπέλλου. 



Δεκαετία του ‘40

Η ποδοσφαιρική κίνηση στο Βόλο όπως και σε όλη την Ελλάδα σταμάτησε λόγω του πολέμου.Ο Ολυμπιακός μάλιστα θρήνησε τρεις παίκτες του που «έπεσαν» κατά την διάρκεια της κατοχής.Η πρώτη μεταπολεμική αγωνιστική περίοδος ήταν η πιο άτυχη της ολιγόχρονης ζωής του Ολυμπιακού.Παρ' όλο ότι έκανε εντυπωσιακές εμφανίσεις, στο τέλος έχασε ακριβώς στο «νήμα» τον τίτλο του πρωταθλητή Θεσσαλίας από τη Νίκη, η οποία τον απέκλεισε και από τον τελικό του «Τζάνειου» και το κύπελλο Ελλάδος.Το 1947 ο Ολυμπιακός χρίζεται πρωταθλητής Θεσσαλίας. Η ομάδα έπειτα ανανεώθηκε και για 5 χρόνια δεν κατέκτησε κανένα τίτλο .Το 1948 δόθηκαν πολλά φιλικά παιχνίδια, αλλά πάντα μεταξύ αυτών, δέσποζαν το ντέρμπι Ολυμπιακού - Νίκης.Το φιλικό της 1ης Αυγούστου του 1948 έμεινε στην ιστορία αφού στο γήπεδο της Νέας Ιωνίας οι ερυθρόλευκοι κατατρόπωσαν την Νίκη με σκορ 10-2!

Δεκαετία του 50'

Υποδοχή ηρώων στον Σ.Σ.Βόλου από τους πολυπληθείς φίλους του Ολυμπιακού.
 Η αρχή της δεκαετίας βρίσκει τον Ολυμπιακό στην φάση ανανέωσης.Η νεανική ομάδα του Ολυμπιακού του 1950 αρχίζει να ωριμάζει αλλά για μια ακόμη χρονιά χάνει τον τίτλο πάνω στο «νήμα» από την αντίπαλο της Νίκη.Το 1952 όμως είδε τα αποτελέσματα της ανανέωσης να αποδίδουν και κατέκτησε αήττητος το πρωτάθλημα Θεσσαλίας.Στις 4 Μαΐου του ίδιου χρόνου σημείωσε μάλιστα τη πρώτη διεθνή του νίκη επί της τουρκικής Ντεμί Σπορ με 6-2. Την επόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός κέρδισε το Τζάνειο κύπελλο Θεσσαλίας.Το 1954-1955 ήταν η πιο πετυχημένη ως τότε χρονιά για τον Ολυμπιακό.Αφού έγινε πρωταθλητής Βόλου κατέκτησε για μια ακόμα φορά το τίτλο του πρωταθλητή Θεσσαλίας αφήνοντάς πίσω του την Αναγέννηση Καρδίτσας και τον Ηρακλή Λάρισας.Έπειτα κέρδισε τη Δόξα Δράμας σε δύο αγώνες μπαράζ σε Δράμα και Βόλο και αναδείχτηκε πρωταθλητής Βόρειας Ελλάδας παίρνοντας παράλληλα και την πρόκριση για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα όπου και κατατάχθηκε τελικά 5ος.Ήταν η καλύτερη περιφερειακή ομάδα της τελευταίας διετίας.

Η μεγάλη χρονιά του 1953!Ο Ολυμπιακός 5ος στην Ελλάδα!
Το 1955 ήταν αξιοσημείωτο για την ιστορία της ομάδας και από διαφορετικό πρίσμα.Ενώ ο Βόλος συνταράζονταν από τους καταστροφικούς σεισμούς του Απριλίου η ομάδα κατάφερε,χωρίς να το περιμένει κανείς αφού η πόλη είχε καταστραφεί,και ταξίδεψε στη Αθήνα για τον αγώνα κυπέλλου με την ΑΕΚ την οποία και απέκλεισε φτάνοντας στους 8 του κυπέλλου Ελλάδας.Είναι άξιο αναφοράς πως μέχρι και λίγες ώρες πριν την έναρξη του παιχνιδιού αρκετοί παίκτες του Ολυμπιακού αγνοούνταν, αφού οι επικοινωνίες στην θεσσαλική πρωτεύουσα υπολειτουργούσαν και το ραντεβού της ομάδας στην Αθήνα δόθηκε μέσω των εφημερίδων.Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να προχωρήσει και περαιτέρω στο κύπελλο αν η ΕΠΟ δεν έπαιρνε την απόφαση να ορίσει τους μετέπειτα αγώνες για τον θεσμό,μακριά από το Βόλο.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας ο Ολυμπιακός δεν παίρνει κάποιον τίτλο ενώ το 1959, ήταν χρονιά αναταραχής για το βολιώτικο ποδόσφαιρο, λόγω της σύστασης των Εθνικών κατηγοριών Α' - Β' Εθνικής.
To 1960 ο Ολυμπιακός φτάνει στους 18 του κυπέλλου Ελλάδας αλλά παράλληλα κερδίζει την συμμετοχή του στην Β εθνική κατηγορία.Στην πρώτη του χρονιά παίρνει την 7η θέση και υποβιβάζεται.


Δεκαετία του 60'
Ο μεγάλος Βασίλης Μποτίνος εν δράση.
 Το 1961 συγχωνεύτηκε με τον Εθνικό Βόλου.Την ίδια χρονιά κερδίζει και πάλι την άνοδό του στη Β εθνική.Έτσι συμμετέχει στον όμιλο της Κ. Ελλάδας και στέφεται πρωταθλητής.Στους αγώνες μπαράζ όμως χάνει την άνοδό του στην Α εθνική.Εκείνη τη χρονιά κάνει τα πρώτα βήματά του στον Ολυμπιακό ένας μετέπειτα μεγάλος ποδοσφαιριστής ο Βασίλης Μποτίνος.
Τον χειμώνα του 61' ο Ολυμπιακός μετακομίζει από το γήπεδο του Αναύρου,λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα,στο νεότευκτο ΕΑΚ στην Νέα Δημητριάδα το οποίο μέχρι και σήμερα χρησιμοποιεί ως έδρα.



Στον δρόμο για την Α' εθνική το  69'.Το Αλκαζάρ έχει βαφτεί «κόκκινο»  














Την χρονιά 1962-1963 παίρνει την 5η θέση στο πρωτάθλημα της Β εθνικής κατηγορίας.Την επόμενη όμως χρονιά παίρνει τη 1η θέση μαζί με τον Α.Ο.Τρικάλων από τον οποίο και χάνει την άνοδο σε αγώνα μπαράζ στη Λαμία.

Το 1964 κατετάγη 4ος στο πρωτάθλημα της Β εθνικής κατηγορίας χωρίς το Βασίλη Μποτίνο ο οποίος μεταγράφηκε στον Ο.Σ.Φ.Π..Η επόμενη χρονιά είναι εξίσου αποτυχημένη αφού για μια ακόμα φορά ο Ολυμπιακός χάνει την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία καταλαμβάνοντας την 5η θέση.

Η χρονιά του 1966 ήταν διαφορετική. Αφού ο Ολυμπιακός αναδείχτηκε πρωταθλητής στον όμιλό του καταφέρνει να υπερκεράσει τα εμπόδια του Πανελευσινιακού και της Καβάλας και να ανέβει στη Α εθνική.Για να φθάσει στην άνοδο ο Ολυμπιακός έδωσε συνολικά 40 αγώνες και πέτυχε 32 νίκες, 13 ισοπαλίες και ηττήθηκε μόνον 5 φορές.
Πρώτος αγώνας της ομάδας του Βόλου στην Α' εθνική ήταν αυτός έναντι στην Προοδευτική στις 6 Οκτωβρίου του 1967.Η πρώτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία πάντως δεν ήταν πετυχημένη και εν μέσω οικονομικών προβλημάτων και αλλαγών στη διοίκηση του συλλόγου ο Ολυμπιακός κατετάγη 18ος και υποβιβάστηκε.
Την επόμενη όμως χρονιά επανέρχεται στην μεγάλη κατηγορία μετά από δυο συγκλονιστικούς αγώνες μπαράζ με τον Γ.Α.Σ. Βέροια και αφού έχει τερματίσει δεύτερος στο πρωτάθλημα.Την ίδια χρονιά έφτασε στους 8 του κυπέλλου Ελλάδας.Έτσι το 1969 ο Ολυμπιακός άρχισε πολύ καλά την νέα αγωνιστική περίοδο.Η ομάδα όμως και πάλι μετά από διοικητικές ανακατατάξεις παίρνει κατιούσα πορεία,τερματίζει 16η και υποβιβάζεται.
Χιλιάδες βολιώτες κατακλύζουν τους δρόμους της Λάρισας
Το έτος 1970 προβιβάζεται και πάλι ως πρωταθλητής της Β εθνικής κατηγορίας με τον Αντώνη Γεωργιάδη στο τιμόνι του.Επίσης φτάνει στους 8 του κυπέλλου Ελλάδας.Παράλληλα αρχίζουν οι προσπάθειες για απόκτηση ιδιόκτητου γηπέδου.Η πρόταση της κοινότητας Διμηνίου που παραχωρεί έκταση στον σύλλογο δείχνει να προχωράει αλλά τελικά «ναυαγεί» λόγω γραφειοκρατίας.


Δεκαετία 70'
Το έτος 1971-1972 ξεκινά θαυμάσια με τον Ολυμπιακό να καταλαμβάνει μια απο τις πρώτες θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα της Α' εθνικής,όμως οι μέτριες εμφανίσεις στο β' γύρο δίνουν τελικά στον Ολυμπιακό την 13η θέση. Παράλληλα κερδίζει την 4η θέση στο θερινό τουρνουά του Ο.Π.Α.Π.
Η επόμενη χρονιά τον βρίσκει λίγο ψηλότερα στη 12η θέση.Το έτος 1973-1974 κατετάγη 13ος μετά από μια χρονιά «Γολγοθά».Το τέλος της χρονιάς μπορεί να τον βρίσκει στην μεγάλη κατηγορία,χάνει όμως τον προπονητή του Αντώνη Γεωργιάδη ο οποίος θεωρείται από την διοίκηση υπεύθυνος για την κακή πορεία της ομάδας και μαζί τον Βασίλη Καραϊσκο,ο οποίος παίρνει μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό.
Την επόμενη χρονιά υποβιβάζεται λόγω της μείωσης των ομάδων στην Α εθνική αν και κατετάγη 14ος,θέση η οποία στη αρχή του πρωταθλήματος δεν οδηγούσε σε υποβιβασμό.
Η επόμενη χρονιά 75-76 βρίσκει τον Ολυμπιακό μετά από καιρό στη Β εθνική. Τελικά παίρνει τη τρίτη θέση μετά από μια πολύ καλή αρχή και μέτρια συνέχεια.
Το έτος 1976-1977 τερματίζει 8ος.Είναι η χειρότερη χρονιά του Ολυμπιακού από σύσταση εθνικών κατηγοριών και έπειτα.


Την χρονιά 1977-1978 ο Ολυμπιακός,υπό την νέα διοίκηση Κυριάκου, πραγματοποιεί σπουδαία πορεία,χάνει όμως την άνοδο για δυο βαθμούς από την Α.Ε. Λάρισα.Το πρωτάθλημα του 1978-1979 χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο σκανδαλώδη της Β εθνικής κατηγορίας.Ο Πιερικός υποβιβάζεται λόγω δωροδοκίας.Η Δόξα Δράμας αν και κατηγορείται για σωρεία παρόμοιων σκανδάλων καταφέρνει μέσω πολιτικών παρεμβάσεων να πάρει την πρώτη θέση.Ο Ολυμπιακός κατετάγη τελικά τρίτος.Την επόμενη χρονιά παίρνει την 6η θέση μην κατορθώνοντας να πετύχει τον στόχο της επανόδου στην κατηγορία των «μεγάλων» που ανήκει.

Δεκαετία 80'

Ο Γ.Καραμίχαλος
Το έτος 1980-1981 η διοίκηση και πάλι βάζει στόχο την Α εθνική.Ο Ολυμπιακός όμως βρίσκει μπροστά του ένα διψασμένο για επάνοδο Ηρακλή και τελικά παίρνει τη δεύτερη θέση πίσω του.Παράλληλα ταλανίζεται από εσωτερικά προβλήματα και η διοίκηση Κυριάκου παραιτείται.
Το έτος 1981-1982 χάνει και πάλι την άνοδο στις λεπτομέρειες από τον Μακεδονικό.Τελικά παίρνει και πάλι τη δεύτερη θέση. Την επόμενη χρονιά μετά από την απώλεια του Βασίλη Καραμίχαλου,πρώτου σκόρερ των ερυθρολεύκων για αρκετές χρονιές και την αναστάτωση που ακολούθησε παίρνει την 5η θέση.Το καλοκαίρι του 84' ο Γιακάκογλου και ο Συνετόπουλος «κρεμάνε» τα παπούτσια τους.Ο μεγάλος παίκτης του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ελλάδας θα δώσει μεταθανάτια το όνομά του στην ιστορική έδρα του Ολυμπιακού Βόλου το οποίο το 2015 μεταονομάζεται σε ΕΑΚ "Τάκης Συνετόπουλος".

Η χρονιά 1984-1985 έμεινε χαραγμένη στις μνήμες των φίλων της ομάδας.Ο Ολυμπιακός υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ,μετά από 21 χρόνια συνεχής παρουσίας σε Α' και Β' εθνική,στην Γ' κατηγορία κρατούμενος σφιχτά από την συμπολίτισσα Νίκη Βόλου που στο τελευταίο αγώνα της έχασε στο Βόλο 2-4 από τη Βέροια σε αγώνα με χαμόγελα και λουλούδια παρασύροντας μαζί της τους ερυθρόλευκους.

O Ολυμπιακός δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το σοκ του υποβιβασμού του στη Γ' κατηγορία και τερματίζει τρίτος.Η επόμενη χρονιά όμως 1985-1986 είναι χρονιά ανόδου και ο Ολυμπιακός επανέρχεται γρήγορα,μόλις σε δύο χρόνια μετά τον υποβιβασμό του,στην Β' εθνική κατηγορία.Ο νεοφώτιστος Ολυμπιακός του 1986 κάνει καλή πορεία και τερματίζει 4ος.Παράλληλα αν και ομάδα Γ εθνικής καταφέρνει να φτάσει στους 16 του κυπέλλου Ελλάδας.Η επόμενη χρονιά είναι χρονιά ανόδου. Ο Ολυμπιακός επιστρέφει και πάλι στην Α εθνική κατηγορία.
Ο Α.Μάνδαλος
Η χρονιά 1988-1989 είναι πετυχημένη αφού ο Ολυμπιακός ενισχυμένος με τον Ίμρε Μπόντα ο οποίος αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ  με 20 γκολ, τερματίζει στην 11η θέση της Α εθνικής.Παράλληλα ο Ολυμπιακός γίνεται η πρώτη ομάδα της περιφέρειας που αναδεικνύει πρώτο σκόρερ.Παράλληλα πετυχαίνει περήφανες και μεγάλες νίκες έναντι όλων των πρωτοπόρων ομάδων..Η επόμενη όμως χρονιά δεν είναι ανάλογη.Οι λανθασμένες κινήσεις της διοίκησης «πληρώνονται» και ο Ολυμπιακός υποβιβάζεται καταλαμβάνοντας τη 17η θέση.Στο θεσμό του κυπέλλου Ελλάδας φτάνει μέχρι τα προημιτελικά οπότε και αποκλείεται από τον Ολυμπιακό Πειραιώς αλλά η χρονιά «σημαδεύεται» από τον υποβιβασμό της ομάδας.

Δεκαετία 90'

Χωρίς καμία σημαντική επιτυχία πέρασε η δεκαετία του 90 για τον Ολυμπιακό.Μετά τον υποβιβασμό του από Α' εθνική,οι λανθασμένες κινήσεις της διοίκησης συνεχίζονται.Ενώ ο Ολυμπιακός ξεκινά περίφημα την σεζόν 90-91 και δίνει την εικόνα του ακλόνητου φαβορί για την επάνοδό στην Α' εθνική,παραχωρείται ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, Ίμρε Μπόντα και οι    ερυθρόλευκοι καταρρέουν στον β' γύρο,τερματίζοντας τελικά στην 8η θέση.
O μεγάλος σκόρερ Ίμρε Μπόντα
Τα επόμενα τρία χρόνια πραγματοποιεί ανάλογες πορείες.Η χρονιά 92-93 θα μπορούσε να ήταν χρονιά επανόδου στην Α' εθνική αλλά ο Ολυμπιακός «πετάει» βαθμούς σε εύκολες έδρες και τελικά δεν πετυχαίνει τον στόχο.Η πρόκριση στους 16 του κυπέλλου Ελλάδας περνάει απαρατήρητη. Το καλοκαίρι του 94' επέρχεται το μοιραίο. Η ομάδα όχι μόνο κατορθώνει να υποβιβαστεί στη Γ' κατηγορία για δεύτερη φορά στην ιστορία της αλλά και παραμένει σε αυτή για πέντε ολόκληρα χρόνια. Από την περίοδο 1994-1995 η ομάδα αγωνίζεται χωρίς να είναι ανταγωνιστική στη Γ' εθνική όπου και καταλαμβάνει θέσεις όχι παραπάνω από την όγδοη. Το 1998-1999 βγαίνει πρώτη και κερδίζει την άνοδό της. Η δεκαετία αυτή τελειώνει με το καλύτερο τρόπο για το σύλλογο όμως τα χειρότερα δε έχουν έρθει ακόμα...










Δεκαετία 2000'

Ο Ολυμπιακός κερδίζει την άνοδο στο Περιστέρι
Ο Ολυμπιακός το 2000 πραγματοποιεί μια καλή εμφάνιση στο πρωτάθλημα αλλά κάποια ατυχή αποτελέσματα στους τελευταίους αγώνες τον ρίχνουν στη έβδομη θέση.Την επόμενη χρονιά με μια ανάλογα μέτρια πορεία κατατάσσεται όγδοος. Παράλληλα η διοίκηση του συλλόγου παραπαίει. Αναγκάζεται και ξεπουλά περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου ενώ ένα-ένα τα τμήματα του ερασιτέχνη κλείνουν.Η διοίκηση εγκαταλείπει την ομάδα .Αποτέλεσμα του ιδιοκτησιακού κενού,της αδυναμίας των τοπικών πολιτικών προσώπων αλλά και της επιλεκτικής διαχείρισης της εξουσίας από τα όργανα της πολιτείας ο Ολυμπιακός δεν καταφέρνει να μπει σε κανένα νόμο ρύθμισης χρεών.Με βεβαιωμένα χρέη 360.000 ευρώ την ίδια ώρα που άλλες ΠΑΕ ρυθμίζουν χρέη εκατομμυρίων ευρώ,ο Ολυμπιακός γίνεται μια από τις 3 ομάδες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου,που υποβιβάζονται στην Δ' εθνική το καλοκαίρι του 2003.
Η χρονιά 2003-2004 είναι και η χειρότερη στην ιστορία του Ολυμπιακού αφού η πάλαι ποτέ κραταιά ομάδα του Βόλου είναι αναγκασμένη να αγωνιστεί στα «χωράφια» της Δ' εθνικής.Οι λανθασμένες επιλογές της διοίκησης φέρνουν τους ερυθρόλευκους στην πέμπτη θέση. Τότε μια ομάδα φίλων του Ολυμπιακού η οποία αποτελείτε από μελή παλαιών διοικήσεων του συλλόγου αποφασίζει να κάνει μια πρωτοποριακή κίνηση για να αντισταθμίσει τον υποβιβασμό που υπέστη ο σύλλογος το 2003.Εξαγοράζει την ομάδα της Κασσάνδρας η οποία αγωνίζεται στην Β εθνική και την μετονομάζει σε Α.Σ.Κ. Ολυμπιακό με έδρα το Βόλο.Στην κίνηση αυτή μετέχουν οικονομικά και πολλές εκατοντάδες απλών φιλάθλων του Ολυμπιακού. Παράλληλα αποφασίζουν να διατηρήσουν και την ομάδα της Δ εθνικής ως β' ομάδα.Η ομάδα της Β εθνικής το 2004-2005 χάνει στις λεπτομέρειες την άνοδο μετά από μια συναρπαστικό πρωτάθλημα και κατατάσσεται 5η.Παράλληλα αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς .Ο νέος ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού έρχεται σε ρήξη με την παλαιά διοίκηση με αποτέλεσμα οι δυο ομάδες για τα επόμενα τρία χρόνια να τραβήξουν ξεχωριστούς δρόμους. Το παράδοξο αυτό πήρε τέλος το καλοκαίρι του 2008 όταν και οι δυο Ολυμπιακοί συνενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργείται  η ΠΑΕ Α.Σ.Ολυμπιακός Βόλου 1937 ως φυσική συνέχεια της ομάδας του Εθνικού Ολυμπιακού Βόλου υπό νέα διοίκηση.
Η επόμενη χρονιά 2008-2008 ξεκινά καλά για την ομάδα η οποία παλεύει μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές για να μπει στην προνομιούχο τριάδα.Τελικά δεν τα καταφέρνει και τερματίζει στην ενδέκατη θέση.Η επόμενη χρονιά όμως είναι διαφορετική.Με προπονητή τον Σάκη Τσιώλη ο Ολυμπιακός «σαρώνει» όποιον βρει στο δρόμο του και εξασφαλίζει από τον Απρίλιο την άνοδό του στην Σούπερ Λ.ίγκα κατακτώντας παράλληλα και το πρωτάθλημα της Β' εθνικής.

Η πρώτη χρονιά του Ολυμπιακού Βόλου μετά από χρόνια στην κορυφαία εν τάξη κατηγορία,είναι φανταστική.Οι ερυθρόλευκοι κατατάσσονται πέμπτοι και κερδίζουν επάξια την συμμετοχή τους στο Europa Leage.Επίσης μετά από πολύ καλή πορεία φτάνει στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Το καλοκαίρι η ομάδα ξεκινά ιδανικά τις υποχρεώσεις της και αήττητη προκρίνεται στον 3ο γύρο όπου καλείται να αποκλείσει την Παρί Σε Ζερμέν.Ο υπουργός Πολιτισμού κος Γερουλάνος όμως έχει άλλα σχέδια.Με αφορμή το σκάνδαλο των υποτιθέμενων «στημένων» αγώνων το οποίο ξεσπάει ενώ η χώρα βρίσκεται σε πρωτοφανή οικονομική κρίση και προ των πυλών να χάσει την εθνική κυριαρχία της , αποφασίζει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και παραβιάζοντας το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου δίνει την εντολή να μην δοθεί από τα «εργαλεία της Πολιτείας» όπως τα αποκαλεί ,άδεια στην ομάδα.Η ΕΠΟ σιωπηλά αποδέχεται την κρατική παρέμβαση και δεν κατατάσσει τον Ολυμπιακό σε επαγγελματικό πρωτάθλημα.
Η ομάδα για πρώτη φορά από την ίδρυσή της δεν συμμετέχει με το ποδοσφαιρικό της τμήμα σε καμία εθνική κατηγορία κάτι που μετά τους Ναζί πέτυχε ο Παύλος Γερουλάνος.
Παράλληλα γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που «φεύγει» από το Europa League αήττητη έχοντας 3 νίκες και μία ισοπαλία! 
Η πόλη στέκεται στο πλευρό της ομάδας με πρωτοφανείς διαδηλώσεις ,με αποκορύφωμα αυτή της 24ης Αυγούστου της οποίας το βράδυ μένει χαραγμένο στις μνήμες πολλών.Μετά από μεγάλη παλλαϊκή διαδήλωση ξεσπούν ταραχές και πυρκαγιές στο κέντρο του Βόλου.Καταστρέφονται ολοσχερώς κρατικά κτίρια,γραφεία βουλευτών και τράπεζες.
Η χρονιά ξοδεύεται σε δικαστικούς αγώνες .Με την αλλαγή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ο νέος υφυπουργός αποδέχεται πως ο Ολυμπιακός υποβιβάστηκε λανθασμένα από πολιτική παρέμβαση και υπόσχεται την αποκατάστασή του.Ο πρόεδρος της ΕΠΟ κος Σοφοκλής Πιλάβιος αποδέχεται το λάθος του απέναντι στην ομάδα και την επαναφέρει στην Β' Εθνική.

Μετά από τρεις χρονιές πρωταθλητισμού στην Β' Εθνική και έπειτα από σκανδαλώδεις αποφάσεις της ΕΠΟ η ομάδα του Ολυμπιακού δεν καταφέρνει να επανέλθει στην Σούπερ Λίγκα.Αποκορύφωμα η χρονιά 2013-2014 οπότε και η ομάδα καταλαμβάνει την τρίτη προνομιούχα θέση η οποία όμως κατά μεσής της χρονιάς και με απόφαση της ΕΠΟ αλλάζει και γίνεται θέση μπαράζ.Στο μπαράζ ανόδου ο Ολυμπιακός ηττάται άδικα από την Ξάνθη με σκορ 2-1 με γκο από εμφανή θέση οφ-σάιτ.

Την επόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός κατατάσσεται πέμπτος ενώ ακολουθεί  ακόμα μία ντροπιαστική χρονιά για την ιστορία των ερυθρολεύκων.Ο Ολυμπιακός ξεκινά με προϋποθέσεις πρωταθλητισμού όμως οι λανθασμένες επιλογές της διοίκησης οδηγούν την ομάδα σε πρόωρη αποχώρηση από το πρωτάθλημα της football leage λόγω οικονομικών προβλημάτων.



Πανόραμα   Συμμετοχών........................................................


Ο Κ.Τριχιάς
Ο Αντώνης Μάνδαλος είναι ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές με τα ερυθρόλευκα.Ο αμυντικός του Ολυμπιακού από το 1980 μέχρι και το 1997 συμπλήρωσε 461 συμμετοχές με την ομάδα της καρδιάς του στα 17 χρόνια παρουσίας του στο Βόλο.Ο Δημήτρης Βαϊνάς τον ακολουθεί σε συμμετοχές με 442,ενώ ο Γιώργος Καραμίχαλος είχε 339 και ο Τάκης Συνετόπουλος 314.Ακολουθούν οι Καϊμάκης (311),Καλόγηρος (303),Τσουκνίδας (299),Ρηγούλιας (289).
Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για τον Ολυμπιακό είναι ο Κ.Τριχιάς ο οποίος κατάφερε να πετύχει 78 γκολ σε 197 συμμετοχές την εξαετία 75'-81'.Ο Ίμρε Μπόντα πέτυχε 61 γκολ ενώ αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της Α' εθνικής την χρονιά 88'-89'.