Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Τα παράδοξα του ποδοσφαίρου

Στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο συμβαίνουν κάποιες χρονιές παράδοξα αποτελέσματα.

Όπως για κάποια χρόνια ο Εργοτέλης έπαιξε σε μεγαλύτερη κατηγορία από τον ΟΦΗ, όπως κάποιες ελάχιστες σεζόν η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Εσπανιόλ πλασαρίστηκαν σε καλύτερες θέσεις από Ρεάλ και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα, όπως η Μάντσεστερ Σίτι κάποιες λίγες χρονιές κατάφερε να επισκιάσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ,όπως ο ΑΟ Βελισαρίου για μία χρονιά έπαιξε σε υψηλότερη κατηγορία από τον ΠΑΣ ,έτσι κι εδώ στο Βόλο φέτος θα ζήσουμε ένα παράδοξο ποδοσφαιρικό έτος. 

Από την έναρξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου υπό μορφή εθνικών κατηγοριών μόλις  9 φορές η Νίκη Νέας Ιωνίας κατάφερε να αγωνιστεί σε υψηλότερη κατηγορία από την μεγάλη ομάδα της πόλης τον Ολυμπιακό ,οι 5 από τις οποίες μάλιστα ήταν την δεκαετία του 60 και συνεχόμενες.

Έκτοτε οι σεζόν που η δεύτερη (και κατά καιρούς τρίτη ) ομάδα της πόλης κατάφερε να αγωνίζεται σε ψηλότερη κατηγορία από αυτή του Ολυμπιακού ήταν μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού.Αν μάλιστα κάποιος λάβει υπόψη πως οι μισές εξ αυτών ήταν μετά από κρατική παρέμβαση και υποβιβασμό του Ολυμπιακού στα χαρτιά , καταλαβαίνει κανείς γιατί οι δύο ομάδες δεν έχουν κανένα ιστορικό σημείο σύγκρισης....

Έτσι από το 1967 αρχίζει η κυριαρχία του Ολυμπιακού αφού αγωνίζεται στην Α εθνική.
Το 69-70 ενώ ο Βόλος γιορτάζει την δεύτερη άνοδό του η Νίκη ακόμα «βολοδέρνει» στα τοπικά.Ακόμα  και την σεζόν 70-71 που ο Ολυμπιακός είναι για λίγο στην Β' Εθνική η Νίκη αγωνίζεται και πάλι στο τοπικό.Ακολουθούν ακόμα 4 σεζόν που ο Ολυμπιακός αγωνίζεται στην Α Εθνική και η Νέα Ιωνία ανεβοκατεβαίνει σαν ασανσέρ ανάμεσα από τοπικό και Β Εθνική.Όταν μάλιστα ο Ολυμπιακός αναγκάζεται να αγωνιστεί στην Β' μετά από καιρό το 1976,δεν βρίσκει στον δρόμο του την Νίκη σαν έτερη ομάδα της Μαγνησίας,αλλά τον Ρήγα Φεραίο Βελεστίνου.

Το 76-77 οι δύο ομάδες ξανασυναντιούνται και αγωνίζονται στην ίδια κατηγορία μέχρι το ΄85-86.Έπειτα η συνοικιακή υποβιβάζεται ως συνήθως ενώ οι δύο ομάδες και πάλι συνεχίζουν διαφορετικούς δρόμους με την μία στα αλώνια (μαντέψτε ποια..) και την άλλη στα « σαλόνια » της Α΄Εθνικής. 

Χρειάστηκε ο υποβιβασμός του Ολυμπιακού το 1994 και τα πέτρινα χρόνια στην Γ εθνική για να ξανασυναντηθούν οι δύο ομάδες ,ενώ το 96-97 για δεύτερη φορά στην ιστορία του βολιώτικου ποδοσφαίρου γίνεται της...ανωμαλίας με την Νίκη στην Β Εθνική κάτι που διορθώνεται άμεσα το 1998.

Την τρίτη φορά που το βολιώτικο ποδόσφαιρο  ζει παράδοξες στιγμές χρειάστηκε να βάλει το χεράκι της η ΕΠΟ.Ο Ολυμπιακός υποβιβάζεται λόγω χρεών και η ομάδα της Νέας Ιωνίας ανεβαίνει από το «παράθυρο» στην θέση του.

Η αδικία αποκαταστάθηκε τάχιστα ,για να φτάσουμε στο 2006 οπότε ήταν η τελευταία φορά που η Νίκη αγωνίστηκε σε παραπάνω κατηγορία από την ομάδα μας.Έπειτα χρειάστηκε η φασιστική παρέμβαση Γερουλάνου με την Νίκη να εκμεταλλεύεται και πάλι τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού στα χαρτιά και να ανεβαίνει κατηγορία για μία ακόμα φορά στην ιστορία της με...«βύσμα».

Ουσιαστικά φέτος ήταν η πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία της Συνοικιακής που έστω κι έτσι (στήσιμο Ψαχνών , 33 κράμπες ανά αγώνα) , κατάφερε να κερδίσει άνοδο αγωνιστικά.

Για να ανακεφαλαιώσουμε τα στατιστικά στοιχεία:

Σεζόν που ο Ολυμπιακός έπαιξε σε ανώτερη κατηγορία από την Νίκη Ν.Ι.: 25
Σεζόν που η Νίκη Νέας Ιωνίας έπαιξε σε ανώτερη κατηγορία από τον Ολυμπιακό: 9
( 5 σεζόν την δεκαετία του 1960 με την ίδρυση των εθνικών κατηγοριών και 2 σεζόν μετά από κρατική παρέμβαση ,υποβιβασμό του Ολυμπιακού και «συμπτωματικό» όφελος της έτερης ομάδας)

Αν βάλει κάποιος στην ζυγαριά και την...ευρωπαϊκή πορεία των δύο ομάδων αλλά και το πλήθος κόσμου που ακολουθεί την κάθεμία απλά θα χαθεί....η μπάλα!

Η ποδοσφαιρική ισορροπία συνήθως αποκαθίσταται τάχιστα.Αυτό έχει αποδείξει η παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία...Μένει να δούμε αν στον Βόλο θα δούμε περισσότερα «ανεξήγητα φαινόμενα» ,ή αν η πόλη θα επιστρέψει στην ποδοσφαιρική της ρουτίνα με τον Ολυμπιακό στην θέση που του ανήκει και την συνοικιακή εκεί που την συνήθισαν οι λιγοστοί φίλοι της...στα αλώνια!











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...