Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Πάμε για δίκη-παρωδία

Πάμε ολοταχώς για δίκη - παρωδία σύμφωνα με τον Αντώνη Καρπετόπουλο.
Μέρος του άρθρου του αναδημοσιεύουμε στο volosfans.com

«Διαβάζω τα κατηγορητήρια και στιγμές στιγμές τσιμπιέμαι: νομίζω ότι αν τα έγραφαν ο Μπέος, ο Ψωμιάδης και ο Τσακογιάννης θα ήταν πιο προσεκτικοί από τους εισαγγελείς της ΕΠΟ! Αυτό που κυρίως εντυπωσιάζει είναι η πολύ διαφορετική αντιμετώπιση κατά περίσταση. Το κατηγορητήριο της Καβάλας είναι δύο σελίδες –του Βόλου οκτώ! Με το μάτι να τα δεις, καταλαβαίνεις ότι υπάρχει μεγάλη προσπάθεια να δεθούν οι κατηγορίες που αφορούν τον Μπέο, ενώ για την Καβάλα έχει γίνει το ελάχιστο. Σύμφωνα με τους αθλητικούς εισαγγελείς, στην περίπτωση της Καβάλας ο μόνος υπαίτιος είναι ο προπονητής Γιάννης Παπακώστας, που «υποσχόταν κι εδιδε σε ποδοσφαιριστές, διαιτητές, διοικητικούς παράγοντες ή αξιωματούχους ομάδων (…) δώρα, ωφελήματα και άλλες παροχές με σκοπό να αλλοιωθεί (..) το αποτέλεσμα των αγώνων της ομάδας του»

Το κατηγορητήριο του Μπέου είναι πιο πλούσιο, αλλά εξίσου πρόχειρο. Περιλαμβάνει κάποιες επιλεγμένες ομιλίες του πρώην προέδρου του Ολυμπιακού Βόλου και κάποιων από τους μπουκ που διώκονται, από τις οποίες προκύπτει ότι αυτός έπαιζε στοίχημα. Πέρα από τις ομιλίες (όπως και στην περίπτωση της Καβάλας) ως απόδειξη του αξιόποινου της πράξης αναφέρονται τα ματς που υπάρχουν στους φακέλους της ΟΥΕΦΑ. Μόνο που παραδόξως δεν καλούνται ούτε παράγοντες που στις συνομιλίες αναφέρονται (ο Τάκης Γιαννόπουλος π.χ. ή ο Νίκος Λυράκης), ούτε στελέχη των ομάδων που αγωνίστηκαν στα επίμαχα ματς, ενώ δεν προσκομίζονται ούτε καν δημοσιεύματα για τους αγώνες εκείνης της εποχής! Οι μάρτυρες κατηγορίας που θα στηρίξουν τις πιθανές τιμωρίες είναι ο Αλέξης Κούγιας, ο παντελώς άσχετος με την ιστορία Ντέμης Νικολαΐδης και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Στοιχήματος του ΟΠΑΠ, Γιώργος Ηλιόπουλος, που είμαι περίεργος τι θα πει. Ακόμα πιο παράξενο είναι ότι στην ενότητα των «αναγνωστέων εγγράφων» (πρόκειται για τα έγγραφα στα οποία στηρίχθηκε η παραπομπή) δεν περιλαμβάνονται ούτε τα απολογητικά υπομνήματα των  κατηγορουμένων, ούτε η κατάθεση του Σοφοκλή Πιλάβιου, ούτε οι καταθέσεις άλλων μαρτύρων, ενώ υπάρχει ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Θέμα» (3/7/2011), λες και είναι η μόνη που παρουσίασε την υπόθεση!

Χθες έγραφα ότι από την αθλητική δικαιοσύνη περιμέναμε να μας λύσει φρικτές απορίες κι όχι να ασχοληθεί με το αν ο Μπέος έπαιζε στοίχημα –πράγμα που ξέρουμε. Κοιτώντας, όμως, αυτές τις πρώτες παραπομπές, διαπιστώνει κανείς ότι οι αβλεψίες είναι ακόμα μεγαλύτερες. Οι αθλητικοί εισαγγελείς όχι μόνο δεν τόλμησαν να καλέσουν τους προέδρους των ομάδων που έχουν ήδη παραπεμφθεί, αλλά δεν φώναξαν καν ποδοσφαιριστές όπως ο Μενδρινός και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος για να εξηγήσουν όσα γράφτηκαν στις δικογραφίες γι' αυτούς!  Μου λένε ότι δεν κλήθηκαν οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, επειδή δεν έχουν απολογηθεί στον ανακριτή: πρόκειται για σόφισμα απίστευτο. Τι τις χρειάζονται οι αθλητικοί εισαγγελείς τις απολογίες αυτές; Τίποτα! Μια χαρά μπορούν οι εμπλεκόμενοι να απολογηθούν στον αθλητικό δικαστή. Δηλαδή, αν όλοι ισχυριστούν στον ανακριτή ότι είναι αθώοι, δεν θα κληθεί κανείς στον αθλητικό δικαστή; Πολύ το φοβάμαι. Αλλωστε, ο μόνος λόγος μη παραπομπής του Σταύρου Ψωμιάδη μοιάζει να είναι η δική του δήλωση στον ανακριτή, ότι αυτός είναι πρόεδρος-γλάστρα κι όλα τα κάνει ο πατέρας του. Ο ανακριτής τον άκουσε και πρότεινε 500.000 εγγύηση για να βγει. Ο κ. Αντωνακάκης μάλλον πείστηκε ότι δεν έχει ευθύνη!


Ομολογώ ότι φοβόμουν κουκούλωμα: τώρα φοβάμαι κάτι χειρότερο –μια δίκη-παρωδία. Συντάχθηκαν βιαστικά κάποια κατηγορητήρια για να ικανοποιηθεί (;) η κοινή γνώμη. Αυτοί που κλήθηκαν θα την πληρώσουν: για τους άλλους, θα δούμε....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...