Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Γράφετε εσείς: Καληνύχτα Βόλε…ακόμα μια φορά!


Είμαι ένας πρώην Βάζελος. Τώρα φανατικός Αυστριακός. Δηλαδή πάντα παρακολουθούσα το Βόλο, και στη Γ΄ και στη Β΄ , μέχρι περίπου τη συγχώνευση όταν και ξενέρωσα και δεν ξαναπήγα γήπεδο μέχρι φέτος. 


Ήμουν από εκείνους τους ρομαντικούς που έλεγα ότι πάνω απ΄ όλα η ομάδα της πόλης και πάντα την υποστήριζα ακόμα και όταν έπαιζε με τους Ζέλες σε κάτι Κύπελλα κλπ… Όλα τα χρόνια σαν Βάζελος, έβλεπα τους οπαδούς μας να σκοτώνονται μεταξύ τους και με τους Γαύρους, να παίζουν συχνά σε ένα αχανές γήπεδο με ελάχιστους φιλάθλους λόγω της ανικανότητας να σταυρώσουν ένα πρωτάθλημα έναντι του Ολυμπιακού. Πωρωνόμουν με το τίποτα γιατί η ομάδα μου έπαιζε άθλιο ποδόσφαιρο, ειδικά τα τελευταία χρόνια και νοσταλγούσα τα «ευρωπαϊκά» χρόνια. Η μόνη μου δε γηπεδική εμπειρία ήταν από κάποιους αγώνες του Ζέλα όπου και τρώγαμε ροχάλες από το αποπάνω διάζωμα και φωτοβολίδες, ακούγαμε βρισίδια και διάφορα άλλα…

Η γηπεδική μου εμπειρία στο ΕΑΚ δεν ήταν πολύ διαφορετική. Σε ένα άθλιο και άδειο γήπεδο 8-9 χιλιάδων που είχε μέσα το πολύ χίλιους φιλάθλους με 100 του Σ.Φ.Ο.Β. να φωνάζουν, καμιά κατοσταριά τσιπουράδες παππούδες να βρίζουν τα αντερά τους στο λάϊνσμαν και να παίζουμε με απίθανες ομάδες απ όλα τα χωριά της χώρας. Κάπου εκεί είχα αφήσει το Βόλο…γύρω στα 2003-2004…

Στο μεταξύ έβλεπα τα γήπεδα έξωτερικού και από κοντά με οπαδούς αντιπάλων ομάδων να βρίσκονται ο ένας ανάμεσα στον άλλον και να μην ανοίγει μύτη, γυναίκες, παιδιά, ατσαλάκωτους κυριλέδες να έχουν πάει γήπεδο μετά τη δουλειά μεσοβδόμαδα γιατί ήταν μάλλον «αρρωστάκια» με την ομάδα και φυσικά διαστημικό ποδόσφαιρο! Έλεγα από μέσα μου…θα το δω ποτέ αυτό στην Ελλάδα;
Και ήρθε το σωτήριο έτος 2010 που μου άλλαξε τη ζωή, και όχι μόνο την ποδοσφαιρική-οπαδική! Και τώρα με αυτά που μας έκαναν θα ήθελα να μην έχει έρθει ποτέ!
Εξηγούμαι…

Τα πρώτα παράξενα σημάδια τα έλαβα στον αγώνα με τον ΟΦΗ που ήταν και η φιέστα για την άνοδο στην Α΄ Εθνική του Βόλου μετά από 20 χρόνια. Σαν μετριοπαθής Βάζελος που στηρίζει όμως την ομάδα της πόλης του, όπως σας είπα προηγουμένως, πήγα στο ΕΑΚ και είδα κάτι που μου έκανε μεγάλη εντύπωση!  Το γήπεδο γεμάτο, στη θέση των γραφικών φιλάθλων που βρωμούσαν τσίπουρα νέα παιδιά με ωραία συνθήματα, γυναίκες, οικογένειες και μια ομάδα Β΄ Εθνικής να παίζει παράξενα καλό ποδόσφαιρο! Λέω, μπαα είναι το πανηγύρι για την άνοδο και ο ενθουσιασμός και σε λίγο όλα θα γίνουν όπως πριν. Αρχίζει λοιπόν το πρωτάθλημα της Α΄ και χάνει ο Βόλος μέσα από τον Εργοτέλη με λίγο σχετικά κόσμο για πρεμιέρα και λέω, εντάξει επιστρέψαμε στην παλιά μιζέρια. Ούτε καν πήγα γήπεδο να φανταστείς…

Μετά ήρθαν τα δύο χτυπήματα…διπλό στον Πανιώνιο μ έναν καταπληκτικό παίκτη ονόματι  Μπρέσκα που εγώ τον είχα ακόμα καταχωρημένο στον Πανιώνιο και η νίκη επί της ΑΕΚ με 20.000 ανθρώπους μέσα στο Πανθεσσαλικό! Τότε κατάλαβα ότι δεν ονειρευόμουν όταν έβλεπα γέρους νέους γυναίκες και παιδιά στο γήπεδο, που ήταν φανταστικό σε σχέση με αυτά που είχα συνηθίσει να βλέπω και να πηγαίνω και με 3-4.000 ΑΕΚΤΣΙΔΕΣ να μην ανοίγει ούτε μύτη! Και δεν είδα να ανοίξει μύτη ούτε όταν 5.000 ΜΠΑΟΚΤΣΙΔΕΣ κατέλαβαν το μισό Πανθεσσαλικό και επειδή δεν μπορούσαν να πλακωθούν με μας πλακωνόταν με τα ΜΑΤ για να εκτονωθούν παρόλο που νίκησαν!Από την άλλη διαπίστωνα μια σχέση με την ομάδα που δεν μπορούσα να την έχω με το Βάζελο στην Αθήνα.

 Καθημερινά οι παίκτες κυκλοφορούσαν ανάμεσα μας με τις οικογένειές τους και μιλούσαμε για τον αγώνα, λέγαμε αστεία και ερχόντουσαν-μασταν πιο κοντά κάθε μέρα πιο πολύ. Και τέλος:ΕΙΔΑ ΜΠΑΛΛΑΡΑ! Δεν πίστευα ότι ο Ολυμπαικός Βόλου έπαιζε αυτή τη μπαλλάρα! Είχε την πιο ολοκληρωμένη ομάδα, που έπαιζε σαν ομάδα καλοκουρδισμένη που σε διαστήματα μου μοιαζε Μπάρτσα! Δεν είναι υπερβολή!Ο τρελοΜπέος που ξέρει τόνους μπάλλα έφτιαξε ομάδα-πύραυλο! Ο Βάζελος ξαφνικά έμοιαζε άμπαλλη ομαδούλα! Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι φούσκωνα από περηφάνια όταν άκουγα: «οι Βολιώτες κέρδισαν», «ο ΒΟΛΟΣ δίνει μαθήματα ποδοσφαίρου!».  Ο ΒΟΛΟΣ με ξανακέρδιζε ή μάλλον με κέρδιζε μια και καλή!

Τι να πω τώρα για την Ευρώπη…Τότε είχα πάρει φωτογραφική και κάμερα σα τουρίστας και βούρκωνα στα «όλε» και την ανάκρουση του ύμνου του Γιουρόπα Λίγκ!Και να φανταστείς ότι το σύνθημα «Βόλε, ζούμε Ευρώπη να σε δούμε» το λέγαμε πριν από χρόνια για ανέκδοτο και γελούσαμε! Πήρα κασκόλ, μπλούζα, πήγαινα στις προπονήσεις , στο σύνδεσμο και τα ρέστα!Μέσα στη μούρλα μου δεν διάβαζα τα αθηναϊκά σάϊτ και φυλλάδες που βρίζανε το Βόλο, τον λέγανε στημένη ομάδα του Μπέου και οι φωτογραφίες από τις νίκες τους είχαν πάντα το Μπέο και όχι τους παίκτες μας. Τα σύννεφα είχαν αρχίσει να μαζεύονται…

Φυσικά, όταν ξεκίνησε ο αργός θάνατος με τη σύλληψη Μπέου, έφαγα δακρυγόνα, πήγα Βατανιακό, προπονήσεις,  φιλικά και κλείσιμο Αγ. Δημητρίου και τα πάντα!
Τι να πω γι αυτό που ζήσαμε και ζούμε, με την ομάδα με το ενάμιση πόδι στην Δ΄Εθνική!
Όλα τα κλισέ της Ελλάδας επιβεβαιώνονται με την υπόθεση Ολυμπιακός!

Αποκλεισμός από την Ευρώπη: «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της!»
Υποβιβασμός στη Β΄: «Η (ελληνική) δικαιοσύνη είναι θεότυφλη!»
Παραμονή στην Α΄με -10: «Υπάρχει και φιλότιμο!»
Υποβιβασμός-αφανισμός στη Δ΄: «Α, ρε ΧΟΥΝΤΑ που θελ…ε…έχουμε!»
«Πόλεμος» από τις φυλλάδες και τα Μ.Μ.Ε. της Αθήνας-Θεσ/νίκης: Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!»
Ελληνική Κυβέρνηση: « Ποιος θα είναι ο επόμενος αδύναμος κρίκος;»
ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα: Εδώ το σπίτι μας καίγεται και μεις…
«Μεγάλες» ομάδες: «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό…» και «πέσε Βόλε να σε φάμε! τους παίκτες σου εννοώ!», «έτσι όλες οι ομάδες θα έχουν το στημένο τους παίκτη από του χρόνου!» και ειδικά για φέτος: «δίνουμε βαθμούς στη Ελλάδα στην Ευρώπη, τρώγοντας γκολ και προσφέροντας άπειρο γέλιο!»
Οπαδοί άλλων ομάδων: «Σπάμε, καίμε, μαχαιρώνουμε, ρεζιλεύουμε την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη αλλά δε μας κάνουν τίποτα!»
Βολιώτες βουλευτές: «κοιμόμαστε ύπνο βαθύ και ξυπνάμε κάθε 3-4 χρόνια να βολέψουμε και να ξαναβγούμε!»
Βολιώτες που δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο: «Μα καλά, όλα αυτά για μια μπάλλα;»
Βολιώτες οπαδοί άλλων ομάδων: «Τα θελε και τα παθε ο Βόλος με το Μπέο» ή «Εδώ έχουμε το Ζέλα και το Γαύρο, με το Βολάκο θα ασχοληθούμε;»
Βολιώτες οπαδοί της Νίκης: « μας έχει φάει η μιζέρια και η βαρεμάρα και δεν κοιτάμε τα χάλια μας…»
(Κάποιοι) Βολιώτες οπαδοί του Ολυμπιακού Βόλου: «θέλουμε τα διαρκείας μας πίσω!» ή «έλα μωρέ τώρα που θα πάμε στο φιλικό με την Κέρκυρα!και με δέκα ευρώ κιόλας! Το δείχνει και η τηλεόραση!»

Ως αποτέλεσμα αυτών και άλλων πολλών η πόλη μας είναι τελευταία σε επενδύσεις, έργα υποδομής, νέες θέσεις εργασίας και φτωχαίνει με ταχύτατους ρυθμούς!Ας προστεθούν λοιπόν τώρα και οι άνεργοι υπάλληλοι της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου στις ουρές του ΟΑΕΔ!

Όσο για μένα, εγώ μαθαίνοντας τα «καλά» νέα εδώ και 3 μήνες για την ομάδα μας και για την πόλη μας , «ΠΕΘΑΙΝΩ ΑΡΓΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!»
Γεννήθηκα σ αυτή την πόλη και αυτή την πόλη πονάω!Τι να κάνουμε!


breska 1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...