Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Αφιέρωμα ΕΑΚ:μέρος τρίτο

Ανεβήκαμε κατηγόρια....και τώρα τι;


Για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την λογική της ανακατασκευής του ΕΑΚ και να την προσεγγίσουμε χρονικά και οικονομικά θα πρέπει να γίνουν κάποιες υποθέσεις εργασίας.

Το πρώτο λοιπόν υποθετικό ερώτημα το οποίο έχουν οι περισσότεροι είναι το εξής:

"Ας υποθέσουμε πως η ομάδα κερδίζει την άνοδό της στην Σούπερ Λίγκα.Είναι δυνατόν το ΕΑΚ να προλάβει να πάρει άδεια και να γίνουν μέσα σε λίγους μήνες τα απαιτούμενα έργα;"
Οι περισσότεροι από εμάς ,αγνοώντας βασικά στοιχεία βιαστήκαμε να απαντήσουμε πως "Θα πάμε σίγουρα Πανθεσσαλικό".
Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι...

Όπως θα φανεί παρακάτω η απαραίτητη αναμόρφωση που πρέπει να κάνει το ΕΑΚ σε περίπτωση ανόδου για να αποκτήσει άδεια αγώνων είναι, αν μη τι άλλο χαρακτηρίζεται....«βατή» και οικονομικά προσιτή.
Μάλιστα υπό προϋποθέσεις,μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διάστημα 3 περίπου μηνών.Προσοχή όμως....μιλάμε για το μίνιμουμ των αναγκαίων έργων που πρέπει να γίνουν για να μην ξεσπιτωθεί ο Ολυμπιακός.

Ποιες είναι λοιπόν οι απαραίτητες για την αδειοδότηση του ΕΑΚ από τη super league εργασίες; 
Συνοπτικά είναι οι εξής:

  1. Στέγαστρο 
  2. Νέα δημοσιογραφικά θεωρία και αίθουσες
  3. Αίθουσα αντιντόπινγκ
  4. wc θεατών,
  5. πάρκινγκ
  6. φωτισμός

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Στέγαστρο

Το πολυπόθητο στέγαστρο που θα καλύψει τις θύρες 3-4-5 έχει πλέον τον χαρακτήρα του.."αστικού μύθου" για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού.Όλοι θυμόμαστε πως κάθε νέα διοίκηση από την δεκαετία του 80 ' και έπειτα,«έφερνε» μαζί της και από ένα....στέγαστρο ως «καφενειακή» φήμη.

Η ουσία είναι πως τελικά το στέγαστρο δεν είναι ούτε εξωφρενικά ακριβό,αλλά και τεχνικά θεμελιώνεται σχετικά εύκολα.Το κόστος του υπολογίζεται στις 200 χιλιάδες ευρώ.

Θα πρόκειται για αλουμικοκατασκευή η οποία θα κατασκευαστεί εξ ' ολοκλήρου εξωτερικά και δεν θα «ακουμπάει» καν τα τσιμέντα του «παλαιού σταδίου».
Ο λόγος είναι προφανής: Για να συνεχίσει να παίρνει άδεια καταλληλότητας η νοτιοδυτική κερκίδα δεν πρέπει να γίνει οιαδήποτε στατική επιβάρυνση.
Ο τρόπος θεμελίωσης του στεγάστρου θα γίνει με την μέθοδο της «πασσαλόπηξης».Η παρακάτω εικόνα αποτελεί ένα παράδειγμα καθώς η τεχνοτροπία της κατασκευής δεν επιβαρύνει τον σκελετό των κερκίδων.


Το στέγαστρο ουσιαστικά δεν επιβαρύνει την παρούσα κατασκευή...


Νέα δημοσιογραφικά θεωρία και αίθουσες

Τα συμβόλαια με την NOVA έχουν δημιουργήσει επιπρόσθετες απαιτήσεις για την διευκόλυνση της τηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων.Έτσι τα γκρί κουβούκλια των δημοσιογραφικών θεωρείων θα αποτελέσουν παρελθόν.
Τα νέα δημοσιογραφικά θα βρίσκονται ακριβώς στην θέση των παλαιών με ουσιαστικές διαφορές.
Θα πρόκειται για σιδηροκατασκευή η οποία θα αποτελεί ενειάιο τμήμα του στεγάστρου.Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί η εξωτερική πρόσβαση,αφού σκάλες θα οδηγούν κατευθείαν από τον εξωτερικό χώρο της θύρας 4 (η είσοδος θα γίνει δίπλα στην τωρινή είσοδο της θύρας) ,στα θεωρεία.
τα οποία θα είναι μεγαλύτερα σε εμβαδόν αφού απαιτούνται 25 θέσεις.
Επιπλέον απαιτείται  η διαμόρφωση της αίθουσας συνεντεύξεων καθώς και χώρος εργασίας δημοσιογράφων εμβαδού 100 τμ για τους εκπροσώπους του τύπου καθώς και τηλεοπτικό στούντιο εμβαδού 25 τμ. Για όλα αυτά υπάρχουν ήδη χώροι στη θύρα 4 και 5 και το μόνο που θα χρειαστεί θα είναι η αλλαγή χρήσης των.

Αίθουσα ντόπινγκ

Θα βρίσκεται κάτω από την θύρα 5 ,πιθανότατα σε χώρο που βρίσκονται τώρα τα γραφεία της ΠΑΕ. Απαιτείται αίθουσα 20 τ.μ.

W.C θεατών

Χωρίς να του...φαίνεται αποτελεί ένα πολυσύνθετο έργο αφού εκτός των λεκάνων απαιτούνται και υδραυλικές εργασίες.Το μίνιμουμ απαιτείται μία λεκάνη ανά 200 θεατές και ένας ουρητήρας ανά 125 θεατές

Πάρκινγκ

Υπάρχει η λύση του Σκοπευτηρίου.Αν μάλιστα οι διοίκηση του Σκοπευτικού ήταν πιο λογική θα υπήρχε από φέτος στην διάθεση των φιλάθλων.Απαιτείται χώρος για 2 λεωφορεία και 100 αυτοκίνητα αξιωματούχων και VIP.

Φωτισμός

Απαιτείται ενίσχυση του φωτισμού του γηπέδου (1400 EV [LX]) και ειδική πρόβλεψη για τις κάμερες των τηλεοπτικών μεταδόσεων.

Τα παραπάνω έργα δίνουν άδεια αγώνων Σούπερ Λίγκας στο ΕΑΚ.Το κόστος τους υπολογίζεται σε 500-600.000 ευρώ και ο χρόνος κατασκευής τους μπορεί να συμπιεστεί στους 3 μήνες.
Όπως είναι αντιληπτό τα παραπάνω έργα δύναται να γίνουν σε περίπτωση ανόδου ,ακόμα και από την ΠΑΕ χωρίς να χρειαστεί να περιμένει γραφειοκρατικές διαδικασίες και χρηματοδοτήσεις από διάφορες πηγές.

Καθίσταται όμως σαφές πως η τωρινή χωρητικότητα του γηπέδου δεν πρόκειται να αλλάξει!

Στην επόμενο μέρος του αφιερώματος:Το ΕΑΚ του μέλλοντος και αποκλειστικά στο VolosFans τα σχέδια των νέων κερκίδων.

Βοήθησε κι εσύ το VolosFans κάνοντας κλικ σε μία από τις δύο πρώτες διαφημίσεις της αριστερής στήλης που σε ενδιαφέρει!
Μάθε πρώτος τα νέα του Ολυμπιακού κάνοντας like στο προφίλ μας στο facebook...ΤΩΡΑ!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...