Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Κορυφαία στιγμή της καριέρας μου ο Ολυμπιακός!

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Μανουέλ Ρόκα, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΟΤΕ TV, «Ώρα Ελλάδας» και αναφέρθηκε στην ομάδα μας, αλλά και στο πρωτάθλημα της Β΄Εθνικής.


Η συνέντευξη αναλυτικά:

Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει στην ομάδα και ο Ολυμπιακός στα τελευταία επτά παιχνίδια μετρά έξι νίκες και μία ισοπαλία;

«Δεν έχω δημιουργήσει κάτι καινούργιο στο ποδόσφαιρο. Αυτά που θέλω να περάσω στους ποδοσφαιριστές μου είναι όσα έχω ζήσει, ως ποδοσφαιριστής, δουλεύοντας με ορισμένους πολύ μεγάλους προπονητές , όπως είναι οι Ράφα Μπενίτεθ και Φάμπιο Καπέλο, όταν αγωνιζόμουν στη Β' ομάδα της Ρεάλ. Μετά έπαιξα στη Βιγιαρεάλ, το στυλ της οποίας είναι πολύ κοντά στο παιχνίδι που παίζει η Μπαρτσελόνα, η οποία φημίζεται για την πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας. Όλα αυτά που έχω μάθει θέλω να τα μεταφέρω και στους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού».

Πώς πήρες την απόφαση να κρεμάσεις τα γάντια σου και να γίνεις προπονητής;

«Πέρυσι δεν αγωνίστηκα στο πρωτάθλημα της Football League και άρχισα να σκέφτομαι το μέλλον μου. Σίγουρα, αν θα ήθελα να συνεχίσω να αγωνίζομαι ως τερματοφύλακας, θα μπορούσα να βρω μια ομάδα στη Β' Εθνική, καθώς για ένα χρόνο - τουλάχιστον - είχα τις δυνάμεις να παίξω.
Ο πρώτος που μου έκανε πρόταση να αναλάβω καθήκοντα βοηθού προπονητή ήταν ο κ. Σάββας Παντελίδης. Μου είχε πει ότι του αρέσουν οι σκέψεις που έχω για το ποδόσφαιρο σε συζητήσεις που είχαμε και μου ζήτησε να συνεργαστούμε. Ωστόσο, αυτό που ήθελα μέσα μου ήταν να συνεχίσω στον Ολυμπιακό Βόλου. Δεν είμαι αχάριστος. Φόρεσα την φανέλα αυτής της ομάδας και είχα την κορυφαία στιγμή στην καριέρα μου, παίζοντας στο Γιουρόπα Λιγκ.
Όταν η ομάδα επανήλθε στις εθνικές κατηγορίες, ήμουν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που επέστρεψε στον Ολυμπιακό. Μου έδειξαν εμπιστοσύνη κι αυτό δεν το ξεχνώ.
Ήθελα να μου δοθεί η ευκαιρία να εργαστώ ως προπονητής, όμως αυτή η ευκαιρία δεν ξέρεις πότε μπορεί να σου έρθει. Σ' εμένα αυτή η ευκαιρία έμελλε να έρθει γρήγορα.
Από τη στιγμή που μου έγινε η πρόταση από τη διοίκηση του Ολυμπιακού Βόλου να γίνω μέλος του τεχνικού τιμ της ομάδας δεν το σκέφτηκα καθόλου και απάντησα θετικά. Ήθελα να είμαι κοντά στον Ολυμπιακό, τόσο στην πρώτη ομάδα, όσο και στην ακαδημία. Είναι πολύ σημαντικό για μια ομάδα να έχει καλές ακαδημίες. Μόνο έτσι μπορεί ένας σύλλογος να έχει μέλλον. Κι αυτό το έμαθα όταν ήμουν στη Βιγιαρεάλ».

Θεωρείς τον Ολυμπιακό φαβορί για την άνοδο;

 «Ο Ολυμπιακός είναι μια πολύ καλά οργανωμένη ομάδα, με εξαιρετικό ρόστερ και είναι δεδομένο πως ο στόχος που θέτει είναι η άνοδος στη Σούπερ Λιγκ. Όμως τα ονόματα και οι φανέλες δεν κερδίζουν τα παιχνίδια. Καλή ομάδα είναι αυτή, η οποία παίζοντας με διάφορους τρόπους και ανάλογα με την τακτική και τον αντίπαλο φτάνει στη νίκη. Μια ομάδα είναι φαβορί, όταν καταφέρνει να προσαρμοστεί στις συνθήκες του κάθε παιχνιδιού και παίρνει στο τέλος τους βαθμούς».

Πως μπορείς να περιγράψεις την  εμπειρία που ζεις ως προπονητής;

 «Προσπαθώ ακόμη να προσαρμοστώ και εγώ ο ίδιος στο νέο ρόλο που έχω αναλάβει στην ομάδα, αλλά δεν είναι τυχαίο, πιστεύω, που με εμπιστεύτηκε η διοίκηση και μου ανέθεσε το τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού Βόλου. Με σοβαρότητα και πειθαρχία προσπαθώ να πετύχω ως προπονητής. Μπορεί να μην διαθέτω την ανάλογη εμπειρία, ωστόσο, έχω βάσεις και έχω κρατήσει όλα τα στοιχεία της προπόνησης, όταν δούλευα μαζί με μεγάλους προπονητές. Πάντα είχα μέσα μου την επιθυμία να γίνω κάποια στιγμή προπονητής και είναι κάτι που μου αρέσει πολύ.
Σπούδασα γυμναστής στην Ισπανία. Όταν ήμουν στη Ρεάλ Μαδρίτης οι ποδοσφαιριστές ήταν υποχρεωμένοι να σπουδάσουν. Αυτό που λέω στους νεαρούς παίκτες της ομάδας, στους Ζέρη, Ντινόπουλο, Κεσίδη, Μπόρα, Κολημήτρα, είναι ότι αν δεν σπουδάσουν, δεν θα παίξουν. Το ότι σπούδασα μου έδωσε ηρεμία στην καριέρα μου, γιατί ήξερα πως αν δεν πετύχαινα ως ποδοσφαιριστής, θα μπορούσα να εργαστώ ως γυμναστής. Ένας ποδοσφαιριστής έχει χρόνο και να ασχοληθεί επαγγελματικά και να σπουδάσει.
Μου δόθηκε στη συνέχεια η ευκαιρία να σπουδάσω προπονητής και έχω πάρει το δίπλωμα προπονητή UEFA Pro».

Ποιες ομάδες θεωρείς πως μπορούν να αγωνιστούν στα πλέι οφ;

«Μου άρεσε ο Φωκικός, στο παιχνίδι που έκανα το ντεμπούτο μου ως προπονητής του Ολυμπιακού. Κερδίσαμε δύσκολα εκείνο το ματς. Η Καλλιθέα, πιστεύω, πως είναι μια ομάδα που μπορεί να φτάσει ψηλά. Ο Ηρακλής Ψαχνών θα παλέψει, επίσης, για να μπει στα πλέι οφ. Η Παναχαϊκή πιστεύω ότι παρότι βρίσκεται πίσω στη βαθμολογία, μπορεί να ανακάμψει στη συνέχεια».


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...