Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Απάντησε ο Μαβίδης


Απαντώντας σε ερώτηση τριών συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας , σχετικά με τη διεκδίκηση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ, για την ανακατασκευή του ΕΑΚ Βόλου, ο Πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου κ. Παύλος Μαβίδης, αναφέρει τα ακόλουθα:





«Θέλουμε να πιστεύουμε πως το περιεχόμενο της ερώτησης οφείλεται σε άγνοια βασικών θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία του ΕΣΠΑ και όχι σε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων σε βάρος της Δημοτικής Αρχής. Εν πάση περιπτώσει, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους ερωτώντες δημοτικούς συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας ότι το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί  αθλητικά έργα, αφού η σχετική δαπάνη δεν θεωρείται επιλέξιμη.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους, προσπαθούν να αντλήσουν επιχειρήματα επικαλούμενοι την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για το γήπεδο της ΑΕΚ. Αν πριν καταφύγουν στην κατάθεση ερώτησης έδειχναν στοιχειώδη επιμέλεια και διερευνούσαν το θέμα, θα διαπίστωναν ότι στη Νέα Φιλαδέλφεια συμφωνήθηκε να κατασκευαστεί Αθλητικό Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων, με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Στο πλαίσιο αυτό, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ αθλητικές εγκαταστάσεις,  η παρέμβαση που θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ, με ποσό 20.000.000 ευρώ, αφορά αποκλειστικά την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου, σε δημοτική έκταση 35 στρεμμάτων, με δημιουργία θέσεων στάθμευσης και άλλες παρεμβάσεις  αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Η απαγόρευση χρηματοδότησης αθλητικών έργων από το ΕΣΠΑ είναι άλλωστε και ο  λόγος που η Περιφέρεια Αττικής, λίγες μόλις μέρες μετά από τις ανακοινώσεις για το γήπεδο της ΑΕΚ, ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο ανακατασκευής του ιστορικού γηπέδου του Παναθηναϊκού (Λεωφόρου Αλεξάνδρας) με 7 εκατ. ευρώ, από ίδιους πόρους. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όπως είναι γνωστό, τα αθλητικά έργα δεν είναι επιλέξιμα από το ΕΣΠΑ. Για το λόγο αυτό χρηματοδοτούμε με δικούς μας πόρους αθλητικές υποδομές».

Πέραν ωστόσο των παραπάνω, περιμένουμε από τον κ.Μουλά να ξεκαθαρίσει τη θέση του ιδίου και της παράταξής του για το ΕΑΚ. Διότι, σε αντίθεση με το περιεχόμενο της ερώτησης, με δηλώσεις του στις 27.6.2013 κάλεσε τον Δήμαρχο να ξεκαθαρίσει αν θα «εκχωρήσει το γήπεδο στην ΠΑΕ Ολυμπιακός για 20-30 χρόνια, όπως είχε πει και ο κ.Μπέος» (!), ζητώντας δηλαδή από τη Δημοτική Αρχή να παραχωρήσει το ΕΑΚ για 20-30 χρόνια, όταν μάλιστα ουδέποτε η Διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός διατύπωσε τέτοιο αίτημα! Επιπλέον, στην ίδια συνέντευξη, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, κάλεσε τον πρόεδρο της ΠΑΕ κ.Καραγιάννη να ξεκαθαρίσει: «θα κάνει τα έργα με την εκχώρηση του γηπέδου, θα την πάρει την κυριότητα;» (!)

Το βέβαιο είναι ότι η Διοίκηση του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ μπόρεσε να προχωρήσει σε μια απολύτως νόμιμη, διαφανή και αμοιβαία συμφέρουσα συμφωνία με την ΠΑΕ Ολυμπιακός, που καμιά δημοτική αρχή μέχρι τώρα δεν είχε μπορέσει να επιτύχει. Η εξέλιξη αυτή, η οποία έχει εκτιμηθεί πολύ θετικά από τον φίλαθλο κόσμο και ευρύτερα την τοπική κοινωνία, επιτρέπει τη συντήρηση και  αξιοποίηση ενός δημοτικού περιουσιακού στοιχείου, του Δημοτικού Σταδίου Βόλου (ΕΑΚ), σε μια εποχή όπου οι δραματικές περικοπές στις επιχορηγήσεις των Δήμων καθιστούν απαγορευτική κάθε σκέψη να βρεθούν ίδιοι δημοτικοί πόροι για την αναγκαία ανακατασκευή του.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...