Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Γράφετε εσείς:Περί ερασιτεχνών....

«Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός Βόλου συμμετέχει στο τουρνουά μπάσκετ…». «Νέα διοίκηση στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό». Έτσι ή κάπως έτσι, διαβάζουμε συχνά τίτλους σε εφημερίδες. 
Έτσι ή κάπως έτσι, συζητάμε κι εμείς μεταξύ μας. Συνηθίσαμε λοιπόν και διαιωνίζουμε ένα αφελές και επαναλαμβανόμενο λάθος. Ένα λάθος που βρίσκεται στα όρια της άγνοιας, της υποτίμησης και της προσβολής. Υπερβάλλω; 

Υπάρχει κανείς από εμάς, που θα του ήταν αρεστό ή τουλάχιστον αδιάφορο, να παραποιούμε το όνομά του και να καθιερώνουμε ως προσφώνηση μια του ιδιότητα και μάλιστα τη φορολογική; Φωνάζουμε κανέναν «φορολογούμενε», «υπόχρεε» ή «οφειλέτη» και «ταμειακώς τακτοποιημένε»; Πολλοί έχουν νομίσει βάσιμα, πως ο σύλλογός που συμπαθούν λέγεται επίσημα «Ερασιτέχνης Ολυμπιακός Βόλου». Πες και πες, στο τέλος θα το πιστέψουν και οι υπόλοιποι. Αυτοί που αναφέρονται στο σύλλογο με την ιδιότητά του ως όνομα, δεν κάνουν μόνο ένα λάθος, αλλά δεν το συνειδητοποιούν κιόλας χάρη στη δύναμη της συνήθειας, σαν το «από ανέκαθεν», το «δικτακτορία» και το «χρόνια πολλά και πολύχρονος φίλε». 
 
Η λέξη «ερασιτέχνης», είναι ουσιαστικό και σημαίνει ερμηνευτικά, αυτόν που ασχολείται με κάτι ως πάρεργο και όχι συστηματικά ή επαγγελματικά. Αυτό που κάνει του αρέσει και μάλιστα μέχρι …έρωτος! Άλλωστε το πρώτο συνθετικό της λέξης είναι το ρήμα «έραμαι» (ερ-ώμαι, ερ-αίμην, ερ-άσο…). Αυτό όμως δεν σημαίνει πως εάν κάποιος είναι ερασιτέχνης ψαράς ή ερασιτέχνης κηπουρός ή ερασιτέχνης τραγουδιστής, θα αρχίσουμε να τον προσφωνούμε «Ερασιτέχνη Θανάση» ή «Ερασιτέχνη Γιάννη», απλώς και μόνο για να τον διακρίνουμε από τους επαγγελματίες που έχουν το ίδιο όνομα.
Γιατί γράφουμε πως… «ο Ερασιτέχνης είναι κοντά στην απόκτηση ξένης παίκτριας στο μπάσκετ» και όχι «ο Ολυμπιακός είναι κοντά στην απόκτηση ξένης παίκτριας στο μπάσκετ»; Ποιος δηλαδή θα έφερνε μπασκετμπολίστρια; Η Π.Α.Ε.; γιατί; …για να κάνει δίδυμο στην επίθεση με τον Μπακαγιόκο; (περαστικά του και σιδερένιος). Σημειώστε μάλιστα, πως γράφουμε τη λέξη με «Ε» κεφαλαίο! Κανονικότατα δηλαδή καθιερώνουμε την φορολογική του ιδιότητα σε κύριο όνομα!!!

Ο Α.Σ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937, είναι πολύ απλά ο Ολυμπιακός! Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Ο Ολυμπιακός που άλλαξε προπονητή ποδοσφαίρου, παίζει ποδόσφαιρο, ενώ ο Ολυμπιακός που θα συμμετέχει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Άρσης Βαρών, σηκώνει βάρη και φυσικά δεν είναι εταιρία, αλλά το μητρικό σωματείο. Ένας είναι ο Ολυμπιακός, μόνο που το ποδοσφαιρικό του σκέλος αγωνίζεται, διοικείται και ελέγχεται ως ανώνυμη εταιρία. Αυτό δεν είναι λόγος να κάνουμε τη φορολογική ιδιότητα του Α.Σ. όνομα και ταυτότητα, ώστε να δηλώνεται και να προσφωνείται! 

Απόδειξη της ασχετοσύνης και της αστοχίας με την οποία καθιέρωσαν οι πρώτοι διδάξαντες αυτή την συνεχιζόμενη ανοησία, είναι η χρήση της λέξης και των παραγώγων της. Ιδού ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο Π.Α.Ο.Κ., ο Άρης και ο Ηρακλής έχουν «Ερασιτέχνη», ενώ η Α.Ε.Κ., η Νίκη και η Παναχαϊκή έχουν… «Ερασιτεχνική»! Σωστά; Ή κάνω λάθος; Το θηλυκό λοιπόν του ουσιαστικού «ερασιτέχνης» είναι «ερασιτέχνιδα» και στη μαλλιαρή «ερασιτέχνισσα» κι όχι «ερασιτεχνική»! Η «ερασιτεχνική» είναι επίθετο (ερασιτεχνικός, -ή, -ό) και σημαίνει αυτόν, -ή, -ό που αναφέρεται ή ανήκει στην ερασιτεχνία!
Είναι λοιπόν αδόκιμο και κουτό, να λέμε πως ο Ολυμπιακός Βόλου είναι Ερασιτέχνης, ενώ η Νίκη ανήκει ή αναφέρεται στην ερασιτεχνία!
Πως θα σας φαινόταν αν αύριο διαβάζατε: «Με τον Επαγγελματία την Κυριακή στην Έδεσσα οι φίλαθλοι!», «…με νίκη στην Έδεσσα, πλησιάζει στην κορυφή ο Επαγγελματίας Ολυμπιακός!!!»

Εννοείται, πως αυτό συμβαίνει παντού, δεν είμαστε οι μόνοι που επί του θέματος, γράφουμε και λέμε, ό,τι συνηθίσαμε κι ό,τι βολεύει. Δεν είναι όμως κακό, να σκεφτόμαστε, να κατανοούμε και να διορθώνουμε. Είναι καλό, να ξεχωρίζουμε, να πρωτοτυπούμε και να αναγνωρίζουμε υπηρετώντας το ορθό. Μαγκιά μας θα ‘ναι!

Σεις του γραπτού, μην πανικοβάλλεστε. Αντί του «Ερασιτέχνης» μια χαρά φαίνεται και διαβάζεται ένα απλό «Α.Σ.» και φυσικά όταν μιλάμε για λειτουργία και διαδικασία στο μπάσκετ, την κολύμβηση ή την άρση βαρών, εύλογα η διευκρίνιση «Ερασιτέχνης» περισσεύει!

Είμαστε περήφανοι για κάποια πράγματα και θέλουμε και να τα σεβόμαστε και να τα τιμάμε. Τιμή είναι να λέω το όνομα του άλλου, είτε είναι φυσικό πρόσωπο, είτε εταιρία, σωστά.

Θερμά σας παρακαλώ, να αποφεύγετε τη χρήση του «Ερασιτέχνης». Μόνο παράγωγο χρήσιμο, είναι το επίθετο «ερασιτεχνικό» όταν δεν αναφερόμαστε στο όνομα του συλλόγου, αλλά αόριστα στο σωματείο. «Ο Ολυμπιακός Βόλου, ως ερασιτεχνικό σωματείο…», «Ο Ολυμπιακός Βόλου, στην ερασιτεχνική του διάσταση…» 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...