Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Το ξεβράκωμα του Σοφοκλή

Το προηγούμενο καλοκαίρι η Ελλάδα... σείστηκε από την υπόθεση των στημένων αγώνων. Συνομιλίες, δημοσιεύματα, κοριοί, στοίχημα, απάτες, ένα παζλ το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν συλλήψεις να ασκηθούν διώξεις σε πρόσωπα και σε ομάδες.
Ήταν ακόμα μια φορά, που διαπιστώθηκε σε εκείνη την περιβόητη περίοδο, η... απουσία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Όταν το θέμα έσκασε στα χέρια της, η ΕΠΟ και ο Σ. Πιλάβιος αποφάσισαν να πάνε διακοπές. Ο πρόεδρος ειδικά, δεν ήξερε, δεν είχε ακούσει τίποτα, δεν γνώριζε...

Αυτό που γνώριζε καλά, ήταν να “χορεύει” στο ρυθμό που του... σφύριζαν οι πολιτικοί επικεφαλής του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Από τη μία ο γ.γ.Α Παναγιώτης Μπιτσαξής και από την άλλη, ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Στο όνομα της κάθαρσης η Ελληνική πολιτεία αποφάσισε να αφανίσει δύο ομάδες. Τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα. Έτσι, όταν τα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου αποφάσισαν τιμωρίες με αφαιρέσεις βαθμών στις δύο ομάδες, η παρέμβαση της πολιτείας ήταν ωμή. Μέσω της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού (ΕΕΑ) κήρυξαν ανενεργές τις μετοχές και οι δύο ομάδες απλά... εξαφανίστηκαν.

Δεν μπαίνουμε στη λογική να καταδικάσουμε τους δύο ιστορικούς συλλόγους, επειδή στο ένα ήταν πρόεδρος ο Αχιλλέας Μπέος και στο άλλο ιδιοκτήτης ο Μάκης Ψωμιάδης. Για την τύχη των δύο παραγόντων θα αποφασίσει η δικαιοσύνη και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σεβαστούν όλοι. Το γεγονός, όμως, ότι οι δύο αυτές ομάδες, είχαν την τύχη ή την ατυχία να έχουν επικεφαλής τους συγκεκριμένους ανθρώπους, δεν σημαίνει ότι έπρεπε να καταδικαστούν σε... ποδοσφαιρικό θάνατο και μάλιστα, υπό την ανοχή του προέδρου της ΕΠΟ, ο οποίος σε αντίθεση με τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων του ποδοσφαίρου, έπραξε ότι του είπαν τα πολικά “αφεντικά” της εποχής.

Η ΕΠΟ, αποδέχθηκε την ποινή και καταδίκασε και αυτή με τη σειρά της στις ομάδες. Μετά από μερικούς μήνες αντέδρασε όταν ψηφίστηκε ο νόμος Γερουλάνου γιατί λέει ήταν κόντρα στο αυτοδιοίκητο. Σωστό από τη μία, υποκριτικό από την άλλη. Διότι το μεγαλύτερο χτύπημα στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, ήταν ο αφανισμός του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας και τότε η ΕΠΟ δεν είχε βγάλει... άχνα, σεβόμενη την απόφαση της πολιτείας, υιοθετώντας την 100%. Απόλυτα ταυτισμένος με την πολιτική τάση της εποχής ο Πιλάβιος το μόνο που ήξερε να λέει ήταν: yes man.

Η κωλοτούμπα στον... αέρα

Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν. Το πολιτικό σύστημα κλονίστηκε και το κράτος ΠΑΣΟΚ σταδιακά, σβήνει. Το πήρε χαμπάρι αυτό ο Σοφοκλής; Φυσικά και το πήρε.

Αφού όλο τον προηγούμενο χρόνο, έκανε όλα τα... κέφια Γερουλάνου Μπιτσαξή στο ποδόσφαιρο όχι μόνο δεν αντιστάθηκε στη διάλυση του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας, αλλά σε τηλεοπτική εκπομπή διαπίστωσε, σαν να του ήρθε η «Θεία φώτιση» ότι το ηθικό μέρος λέει να αποκατασταθούν οι ομάδες!

Εμφανίστηκε λοιπόν στην τηλεοπτική εκπομπή “Δίκη” στον ΣΚΑΪ και είπε: «Δίκιο είχαν ηθικό πέραν του νομικού. Καλώς ή κακώς. Δυο ομάδες υπέστησαν αυτό το περσινό καλοκαίρι. Έπαθαν πάρα πολύ μεγάλη ζημιά. Εγώ προβάλω το ηθικό σ' αυτή την ιστορία, αλλά πρέπει να δούμε πως θα γίνει. Δεν ξέρω που θα παίξουν. Όλα όμως θα γίνουν βάσει νόμου. Αν πάρουν άδεια η ομοσπονδία θα το μελετήσει και μαζί με τα συμβούλια των λιγκών».

Αυτή είναι η τακτική Πιλάβιου. Το δίκιο πάει ανάλογα με την εποχή. Ξαφνικά ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλας έχουν δίκιο ηθικά. Ξαφνικά όλα στο μυαλό του Σοφοκλή άλλαξαν. Ο επι προθεσμίας πρόεδρος της ΕΠΟ στην ουσία... ξεβρακώθηκε. Τέτοιο κατάντημα δεν το φαντάστηκαν ούτε οι πιο φανατικοί πολέμιοί του. Μιλάμε για το απόλυτο... στριπτίζ.

Όσο για τον Κυριάκο Θωμαΐδη που παρουσιάζει την εκπομπή –όταν διάβαζε την κατάθεση του Αλέξη Κούγια που έλεγε ότι: «Ο Πιλάβιος είναι ο ηθικός αυτουργός της ιστορίας. Πιστεύω ότι εκβιαζόταν και έβαζε τους διαιτητές που ήθελε το κύκλωμα»– δεν είπε τη γνώμη του. Και ξέρουμε ότι έχει. Γιατί δηλαδή ο Πιλάβιος δεν είναι ΑΚΟΜΑ κατηγορούμενος για τη συγκεκριμένη υπόθεση; Εντάξει, μπορεί η ΕΠΟ να βοήθησε τον Γιάννη Αλαφούζο στο δίκαιο αίτημά του, να πάρει αδειοδότηση ο Παναθηναϊκός, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να σηματοδοτήσει μία τόσο χλιαρή συμπεριφορά στον προσωρινό πρόεδρο της ΕΠΟ.

Πηγή : Η Άποψη


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...