Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Πολιτικοί με χειροπέδες; μη με κάνετε και κοκκινίζω…

Ο «νομικός πολιτισμός» είναι μία έννοια που γίνεται με διαφορετικό τρόπο αντιληπτή από χώρα σε χώρα, από ήπειρο σε ήπειρο.


Μας δόθηκε η δυνατότητα να το κατανοήσουμε πρόσφατα με τη σύλληψη του Ντομινίκ Στρος Καν στις ΗΠΑ. Ο πρώην διευθυντής του διεθνούς νομισματικού ταμείου παραδόθηκε βορά στα αδηφάγα βλέμματα της κοινής γνώμης να οδηγείται σιδηροδέσμιος μετά την σύλληψή του.

Τότε Ευρωπαίοι σχολιαστές είπαν ότι κάτι τέτοιο δεν έχει καμία σχέση με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τα αυτονόητα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Τυπικά παντού και πάντοτε ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας. Δηλαδή όλοι είναι αθώοι μέχρι να καταδικαστούν αμετάκλητα από τη δικαιοσύνη.

Πρακτικά μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις και οι εντυπώσεις που δημιουργούνται απαλείφονται ακόμα και αν κάποια στιγμή υπάρξει αθωωτική απόφαση. Οι εικόνες από τους συλληφθέντες να μεταφέρονται σιδηροδέσμιοι είναι σοκαριστικές. Ορισμένα ΜΜΕ υπερακόντισαν προβάλλοντας συνεχώς αυτές τις εικόνες έτσι που αντικειμενικά να δημιουργείται η εντύπωση πως όλοι οι συλληφθέντες είναι αυτόχρημα κακούργοι.


Η συνέχεια του άρθρου του Γ.Χελάκη ...ΕΔΩ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...