Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Ογδόντα χρόνια περηφάνιας!

Σαν σήμερα το 1937 γεννήθηκε στις γειτονιές του Αγίου Κωνσταντίνου ο Ολυμπιακός Βόλου!
Πρώτος πρόεδρος της ομάδας που γίνεται σήμερα 80 ετών είναι ο Απόστολος Πούργιας.
Τι έχει καταφέρει όμως ο Ολυμπιακός στην 80χρονη ιστορία του και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους συλλόγους της ελληνικής περιφέρειας;

Το 1938 ο Ολυμπιακός πετυχαίνει την πρώτη μεγάλη του διάκριση και γίνεται γνωστός στο πανελλήνιο όταν και φτάνει στους προημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας μετά από 5 αγώνες και αφού καταφέρνει κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και αποκλείει τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.Ήταν η πρώτη ομάδα της περιφέρειας που έφτασε στους 8 του Κυπέλλου και μπορεί σήμερα να μην φαντάζει ως μεγάλη επιτυχία ,αλλά τότε η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη ανακάλυψε πως υπάρχει και επαρχιακό ποδόσφαιρο.


Την χρονιά 54-55 ο Ολυμπιακός κατακτά για πολλοστή φορά το πρωτάθλημα Θεσσαλίας αλλά καταφέρνει να κατακτήσει για πρώτη φορά το πρωτάθλημα Βορείου Ελλάδας και είναι η ομάδα που αντιπροσωπεύει την περιοχή στα τελικά του Πανελλήνιου πρωταθλήματος.



Η ομάδα καταλαμβάνει την 5η θέση στην Ελλάδα.ο 1955 ήταν αξιοσημείωτο για την ιστορία της ομάδας και από διαφορετικό πρίσμα.Ενώ ο Βόλος συνταράζονταν από τους καταστροφικούς σεισμούς του Απριλίου η ομάδα κατάφερε,χωρίς να το περιμένει κανείς αφού η πόλη είχε καταστραφεί,και ταξίδεψε στη Αθήνα για τον αγώνα κυπέλλου με την ΑΕΚ την οποία και απέκλεισε φτάνοντας στους προημιτελικούς του κυπέλλου Ελλάδας.



Είναι άξιο αναφοράς πως μέχρι και λίγες ώρες πριν την έναρξη του παιχνιδιού αρκετοί παίκτες του Ολυμπιακού αγνοούνταν, αφού οι επικοινωνίες στην θεσσαλική πρωτεύουσα υπολειτουργούσαν και το ραντεβού της ομάδας στην Αθήνα δόθηκε μέσω των εφημερίδων.Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να προχωρήσει και περαιτέρω στο κύπελλο αν η ΕΠΟ δεν έπαιρνε την απόφαση να ορίσει τους μετέπειτα αγώνες για τον θεσμό,μακριά από το Βόλο.

Από το 1966 και έπειτα ο Ολυμπιακός σταθεροποιείται για μία δεκαετία στην Α' Εθνική.Με τους ερυθρόλευκους έχουν ήδη διακριθεί παίκτες που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Εθνικής Ελλάδας όπως Μποτίνος  και ο Συνετόπουλος .

Την χρονιά 88-89 ο Ολυμπιακός γίνεται η πρώτη ομάδα της περιφέρειας που αναδεικνύει πρώτο σκόρερ με τον μεγάλο Ίμρε Μπόντα.

Τo 2010 ο Ολυμπιακός κατακτά την 5η θέση στο πρωτάθλημα μετά από μεγάλες νίκες έναντι των ομάδων του ΠΟΚ και συμμετέχει στο Europa Legue.

Σήμερα παραμένει ως μοναδική αήττητη ελληνική ομάδα στην Ευρώπη στα 4 ευρωπαϊκά παιχνίδια που έδωσε.




Όμως η ιστορία του Ολυμπιακού είναι ένδοξη όχι μόνο για τις διακρίσεις αλλά και τα δύσκολα χρόνια.

Είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει επιχειρηθεί να διαλυθεί τόσες φορές από κρατικούς φορείς ,μόνο και μόνο επειδή κανένας βουλευτής δεν την υποστήριξε.

Το 2002 ενώ όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο καταρρέει με την σύσταση της ΕΕΑ ,όλες οι ομάδες με πολιτικές παρεμβάσεις σώζονται αφού μπαίνουν σε νόμους ειδικά βγαλμένους γι' αυτές.Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα που υποβιβάζεται.

Το 2011 ο Ολυμπιακός υποβιβάζεται σε μία παρωδία σκηνοθετημένη από τον τότε υπουργό Γερουλάνο.Η ΕΠΟ μετά από δύο χρόνια αποδέχεται επίσημα πως ο Ολυμπιακός δεν έπρεπε να υποβιβαστεί αλλά δεν τον αποκαθιστά ποτέ! 

Αυτή η πρωτοφανής αντιμετώπιση ελληνικής ομάδας έχει πεισμώσει τον κόσμο του Ολυμπιακού ο οποίος έκτοτε βρίσκεται πάντα στο πλευρό του μέχρι η ομάδα να επιστρέψει εκεί που ανήκει!


Χρόνια πολλά Ολυμπιακέ μας!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...