Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Ο μισός Ολυμπιακός στο Διαιτητικό!


Διαβάστε τα σχόλια του Δημήτρη Δημητρίου και του a-sports για τη εκδίκαση της αναδιάρθρωσης στο Διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ.

Σοφότεροι γίναμε στη συζήτηση της προσφυγής των Χανίων στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ το απόγευμα της Δευτέρας (31/8), που ήταν η βασική υπόθεση, πέραν των αντίστοιχων από πλευράς Απόλλωνα Πόντου και Κέρκυρας.

Και η έκπληξη - ουσία δεν ήταν στα λίγο πολύ αναμενόμενα των ισχυρισμών από την πλευρά των δικηγόρων των παραπάνω τριών ομάδων (η κάθε μία ζητούσε κάτι διαφορετικό βέβαια), ούτε των οκτώ ΠΑΕ (Βέροια, Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα, Διαγόρας, Ιεράπετρα, Απόλλων Λάρισας, Παναχαϊκή, Ιωνικός) που έκαναν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της ΕΠΟ και εναντίον των Χανίων (σημειωτέον αναφέρονταν στην εκδίκαση μονίμως ως «Κισσαμικός» από τους διάδικους)… Η είδηση και το «νέο» προκύπτει από τη στάση της νομικής υπηρεσίας της Ομοσπονδίας δια του δικηγόρου, Βασίλη Σαράκη (κεντρική ΦΩΤΟ)! Τι υποστήριξε; Έκανε ξεκάθαρη… αβάντα με την τοποθέτηση του υπέρ της πρότασης να καταργηθεί η Football League και να υπάρξει ενοποιημένη Β’ Εθνική σε δύο ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια (βορράς - νότος) τη νέα σεζόν!

Ο δικηγόρος της ΕΠΟ, δηλαδή, έδειξε προτίμηση σε αυτή την πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής και όχι στην αύξηση απλά των ομάδων υπό τη μορφή αναδιάρθρωσης για Σούπερ Λίγκα 2 με 18 ομάδες (από 12) και σε Football League με 16 ομάδες (από 14). Αυτό το γεγονός είναι μη συνηθισμένο, αφού θα μπορούσε απλά να υποστηρίζει και τις δύο προτάσεις - μορφές αναδιάρθρωσης, που είναι της ΕΠΟ ούτως ή άλλως, την οποία υπερασπίζεται. Και προφανώς αυτό δεν το έπραξε μόνος του, αλλά του το υπέδειξαν οι εντολείς του (η διοίκηση της Ομοσπονδίας) προκειμένου να επηρεάσει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση το Δικαιοδοτικό Όργανο και να ακουστεί – καταγραφεί προς ικανοποίηση εμπλεκόμενων ομάδων και ΕΠΣ, αφού βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο στην ΕΠΟ και δεν θέλουν οι κατέχοντες να φανούν κακοί στους εκλέκτορες που θα κληθούν να ψηφίσουν το προσεχές διάστημα (και ο νοών νοείτω)…

Έτσι ο Σαράκης στις αγορεύσεις του για να αντικρούσει τα επιχειρήματα των Χανίων, με κυριότερο την τήρηση της προκήρυξης όπως συνέβη με αυτή της SL2 σε σχέση με τον αριθμό των ομάδων που θα προβιβαστούν στην Σούπερ Λίγκα 1, επιχείρησε κατ’ επανάληψη να υποβαθμίσει το γεγονός ότι η ενοποίηση της Β’ Εθνικής για να γίνει το νέο πρωτάθλημα σε δύο ομίλους με την ταυτόχρονη κατάργηση της Football League απαιτεί νομοθετική ρύθμιση - παρέμβαση.

Η νομική υπηρεσία της ΕΠΟ επανειλημμένα έκανε λόγο για «ισχυρή και έγκυρη απόφαση κατάργησης της FL, αλλά έχει ανάγκη μια νομοθετική ρύθμιση για να ρυθμίσει ειδικούς όρους των ΠΑΕ, για δεύτερα θέματα, όπως ως προς το Μετοχικό τους Κεφάλαιο, που θα προκύψουν με την ενοποίηση των κατηγοριών…».

Μάλιστα, όταν ο πρόεδρος του Διαιτητικού Δικαστηρίου διάβασε την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, που προτείνει στη διοργανώτρια της SL2-FL είτε την αύξηση των ομάδων στις δύο υπάρχουσες κατηγορίες είτε την ενοποίηση τους και ζήτησε τη νομική ερμηνεία από τον Σαράκη, εκείνος αρχικά υποστήριξε ότι στην επίμαχη συνεδρίαση της Ε.Ε. ήταν διακοπές και δεν γνωρίζει επακριβώς τις λεπτομέρειες … Στο τέλος, βέβαια, τοποθετήθηκε ο νομικός εκπρόσωπος της ΕΠΟ και μάλιστα έλεγε στη γραμματεία του Διαιτητικού τι να γράψει ως διατύπωση (ερμηνεία) του επί της απόφασης-πρότασης για Β’ Εθνική δύο ομίλων, ώστε να «απαντήσει» στις εύλογες απορίες της Έδρας! Όμως, ήταν εντυπωσιακό ότι ο Σαράκης απευθυνόμενος προς τους δικαστές σε εκείνο το σημείο τους είπε ότι αυτή την διατύπωση, που μόλις είχε κάνει θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιούν προς διευκόλυνση της υπόθεσης στο σκεπτικό της απόφασης τους αν τους χρειαστεί (δηλαδή εμμέσως έκανε υπόδειξη υπό μορφή παράκλησης - με ευγενικό τρόπο φυσικά…)!

Ως προς την προσφυγή του Απόλλωνα Πόντου, το ζητούμενο ήταν να μην υπάρχει υποβιβασμός τόσο του ίδιου όσο και της Κέρκυρας είτε επιλεγεί η λύση της αναδιάρθρωσης με την αύξηση των ομάδων στην SL2 είτε με τους δύο ομίλους, ενώ η Κέρκυρα στη δική της προσφυγή τόνισε ότι θα πρέπει να προωθηθεί - επιλεγεί η λύση των δύο ομίλων και να μην υπάρξει υποβιβασμός.

Για τις προσφυγές Απόλλωνα Πόντου και Κέρκυρας ο Σαράκης ήταν φιλικός και σε καμία περίπτωση εχθρικός (εν αντιθέσει με τα Χανιά - πάντα σε επίπεδο νομικών επιχειρημάτων). Έτσι είπε αφενός ότι δεν μπορεί να ζητήσει την απόρριψη της προσφυγής των Θεσσαλονικέων για το κομμάτι το να μην πέσουν ακόμα κι αν προκριθεί η λύση της αύξησης των ομάδων (αν και τόνισε ότι θα ήταν φυσιολογικό και να πέσουν αφού είχαν μηδέν βαθμούς και μη ελπίδες), ενώ εξέφρασε την άποψη ότι είναι δίκαιο και λογικό να μην υποβιβασθούν οι δύο ομάδες αν ενοποιηθεί η Β’ Εθνική με την ταυτόχρονη κατάργηση της FL.

Οι δικαστές, πάντως, ήταν εντελώς ουδέτεροι στις αντιδράσεις τους προς όλους και με τις απαντήσεις ή ερωτήσεις τους δεν φανέρωσαν το παραμικρό ως προς το που στρέφονται…

Η απόφαση διευκρινίστηκε ότι θα βγει το συντομότερο δυνατό και συγκεκριμένα προς το τέλος της εβδομάδας (ως εκ τούτου από τα συμφραζόμενα η πιθανότερη ημέρα είναι η Πέμπτη 3/9)… Και κάτι ακόμα, που αξίζει να κρατήσετε: Αν το Διαιτητικό κάνει δεκτή την προσφυγή των Χανίων τότε η απόφαση είναι τελεσίδικη και το νέο πρωτάθλημα ως προς τη Σούπερ Λίγκα 2 θα έχει 12 ομάδες (η Football League μοιραία με τις 4 επιπλέον ομάδες που ανέβασε η ΕΠΟ από τη Γ’ Εθνική θα αυξηθεί με τουλάχιστον 18 μονομάχους). Αντιστοίχως αν απορριφθεί η προσφυγή των Χανίων τότε αυτό δεν σημαίνει ότι το Διαιτητικό θα καθορίσει τον αριθμό ή τη μορφή του πρωταθλήματος των δύο μικρότερων επαγγελματικών κατηγοριών. Απλά τότε θα έχουμε σίγουρα αναδιάρθρωση – αύξηση ομάδων είτε με 18 και 16 σε SL2 και FL που είναι το πιο εύκολο, γιατί οι δύο όμιλοι απαιτούν και συνεργασία – παρέμβαση Αυγενάκη για να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση, πράγμα ασφαλώς πιο πολύπλοκο και δύσκολο.

Να σημειωθεί ότι στην εκδίκαση η μόνη ομάδα που παραβρέθηκε και παρακολούθησε τη διαδικασία από το «ακροατήριο» και με νόμιμους εκπροσώπους, πέραν των δικηγόρων ήταν ο Ολυμπιακός Βόλου. Και αυτό διότι στη μεγάλη αίθουσα των συνεδριάσεων του Δ.Σ. της ΕΠΟ που χρησιμοποιήθηκε από το Διαιτητικό Δικαστήριο ήταν τόσο ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Ευριπίδης Τσιμπανάκος όσο και ο πρόεδρος, Σωτήρης Μαυρονάσιους μαζί και με άλλους δύο ανθρώπους των «ερυθρολεύκων» της Μαγνησίας!

Επίσης, ως παρατηρητής της υπόθεσης (έτσι κι αλλιώς οι εκδικάσεις είναι δημόσιες) ήταν και ο δικηγόρος, Δημήτρης Βαγιάκος, που μεταξύ άλλων ΠΑΕ εκπροσωπεί εδώ και χρόνια τον Λεβαδειακό.
Οι αντιπαραθέσεις των δικηγόρων όλων των πλευρών…

Πάμε τώρα σε θέματα που άπτονται με τα κύρια σημεία της ρητορικής της κάθε πλευράς και θα ξεκινήσουμε και πάλι με τον Σαράκη, τον δικηγόρο της ΕΠΟ, που και σε άλλο σημείο έδειξε την προσκόλληση στην πρόταση των δύο ομίλων. Είπε λοιπόν:

«Δηλώθηκε η πρόθεση της ΕΠΟ για ενιαία Β’ Εθνική. Ίσως για να φαίνεται ότι σχετίζεται με την οικονομική κρίση, θα έπρεπε να υπάρχουν λιγότερες ομάδες, κάτι που δεν προέβλεψε! Υπάρχει η φημολογία ότι πολλές ομάδες δεν θα δηλώσουν συμμετοχή. Ήθελαν να δουν πόσες ομάδες θα δηλώσουν και μετά να οριστούν οι όμιλοι. Απευθύνθηκε η ΕΠΟ στον Αυγενάκη γιατί η τροπολογία είναι αναγκαία για να ρυθμιστούν κάποια δεύτερα θέματα και όχι για να εγκρίνει την απόφασή της.

Αν δεν δοθεί αυτή η διάταξη του νόμου θα έχουμε πρόβλημα. Τι μετοχικό κεφάλαιο θα έχουν οι ομάδες; Η απόφαση είναι ισχυρή. Για την υλοποίηση χρειάζεται συνεργασία. Δίκαιο είναι, αν η ΕΠΟ προκρίνει την απόφαση για δύο ομίλους, να μην υποβιβαστούν ομάδες. Τεχνικά δεν υπάρχει πρωτάθλημα χωρίς υποβιβασμό. Η Κέρκυρα και ο Απόλλων Πόντου δεν είχαν μαθηματικές πιθανότητες παραμονής. Η λίγκα έστειλε ένα μικρό κείμενο για SL1 18 ομάδων, SL2 16 ομάδων και FL με 14, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει…».

Ο Χάρης Γρηγορίου που εκπροσώπησε τον Απόλλωνα Πόντου (ήταν η πρώτη από τις προσφυγές που συζητήθηκε) στο αίτημα του εντολέα του τόνισε ότι: «Υπάρχει ευθεία παράβαση του νόμου Αυγενάκη, να μην πέσει καμία ομάδα. Είναι αντιφατική η απόφαση να πέσουν ομάδες. Δεν πρέπει να υποβιβαστώ, είτε με 18 είτε με δύο ομίλους. Πως θα γίνει λόγω της πανδημίας οι μοναδικές ομάδες στον κόσμο που θα πέσουν να είναι ο Απόλλων Πόντου και η Κέρκυρα. Για αυτό ήρθε το ‘‘μπουκέτο’’ των δύο ομίλων για να μην πέσουν. Μόνο οι δύο όμιλοι δεν είναι διάτρητη ως λύση».

Ο Άρης Λυχναράς ήταν εκείνος που εκπροσώπησε νομικά τα Χανιά και είναι γεγονός ότι είχε το δυσκολότερο έργο… παίζοντας μόνος εναντίον όλων στη βασική υπόθεση (οι νησιώτες θα μπορούσαν να φέρουν ομάδες που να τους υποστηρίζουν με υπέρ τους πρόσθετες παρεμβάσεις και αυτό θα διευκόλυνε - ενίσχυε ασφαλώς τη θέση τους).

Ο έμπειρος δικηγόρος έδωσε μοναχική μάχη και το βασικό του επιχείρημα, ώστε να γίνει δεκτή η προσφυγή των Κρητικών, ήταν ότι πρέπει να τηρηθεί η προκήρυξη, η οποία προβλέπει εξ αρχής και ρητώς ότι οι ομάδες στη Σούπερ Λίγκα 2 και τη σεζόν 2020-21 θα παραμείνουν στον αριθμό 12!

Επιπρόσθετα επικαλέσθηκε τον ΚΑΠ και ότι δεν υπήρξε τροποποίηση, που να νομιμοποιεί αυξομείωση ομάδων, ενώ για το άρθρο 79 περί ανωτέρας βίας ελέω κορωνοϊού υπογράμμισε ότι θα πρέπει να έχει ορθή - δίκαια εφαρμογή και όχι κατά το δοκούν από την ΕΠΟ. Έτσι υπογράμμισε ότι τόσο η περίπτωση της SL1 όσο και της SL2 είναι παρόμοιες ως προς το θέμα της αναδιάρθρωσης και αφού δεν έγινε στην πρώτη δεν μπορεί να γίνει και στη δεύτερη, που είναι άμεση συνδεδεμένη η μία με την άλλη. Ο Λυχναράς χαρακτηριστικά είπε: «Αν η ΕΠΟ ήθελε να είναι σωστή και δίκαιη έπρεπε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση και των τριών κατηγοριών. Δεν μπορούμε να… τεμαχίσουμε την αναδιάρθρωση!

Η ΕΠΟ ανέβασε 8 αντί 4 ομάδων από τη Γ’ Εθνική στη Football League και 8 αντί για 2 από τη Football League στην Σούπερ Λίγκα 2. Άρα παραβίασε το άρθρο 79 του καταστατικού. Εμείς ψηφίσαμε ναι στην ενιαία αναδιάρθρωση όλων των κατηγόρων και όχι κατ’ επιλογήν.

Κι όλα αυτά ενώ στη Σούπερ Λίγκα 2 έμειναν 14 οι ομάδες κάτω από τις ίδιες συνθήκες, ενώ για εμάς η ΕΠΟ αποφάσισε αύξηση. Υπάρχει όμως και παραβίαση της αρχής της ισότητας και της κοινωνικής υγείας. Μέσα στον κορωνοϊό αυξάνει τους αγώνες, τις μετακινήσεις και τον κίνδυνο μετάδοσης της πανδημίας. Και βέβαια θα αυξηθούν από τα ταξίδια και τα έξοδα μας συν του ότι θα μειωθούν τα τηλεοπτικά μας έσοδα, ούτε 80.000 ευρώ δεν θα πάρει κάθε ομάδα με 18 ομάδες ή περισσότερες σε δύο ομίλους.

Με όλα αυτά ζητάμε να ακυρωθεί ή να μεταρρυθμιστεί η απόφαση – πρόταση της ΕΠΟ. Εξάλλου, είναι σε ισχύ η προκήρυξη της Σούπερ Λίγκας 2.

Υπήρξε πρόταση για ενιαία Β’ Εθνική σε δύο ομίλους, αλλά αυτή η πρόταση δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/4 και έτσι επιστρέψαμε στην προκήρυξη μας για 12 ομάδες».

Σε αυτά τα επιχειρήματα η νομική υπηρεσία της ΕΠΟ με τον Βασίλη Σαράκη υποστήριξε: «Παντού, όλα τα site έγραφαν για αναδιάρθρωση… Όμως ήρθε η Σούπερ Λίγκα 1 και με 13-1 ψήφους είπε ότι δεν θέλουν αναδιάρθρωση και έτσι δεν μπορεί ερήμην να αποφασίσει η ΕΠΟ. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως με την Σούπερ Λίγκα 2. Η πλειοψηφία των ομάδων είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης με 10-5 ψήφους. Έστειλαν απόφαση σε ΕΠΟ ότι… θέλουμε αναδιάρθρωση αλλά δεν πιάσαμε την κατάλληλη πλειοψηφία. Έτσι έχουν τα πράγματα. Οι ίδιοι ήθελαν να γίνει αναδιάρθρωση.

Όντως η απόφαση αυτή δεν συμφωνεί με τη διάταξη του ΚΑΠ, ναι, αλλά φέτος υπάρχουν αυτές οι ακραίες καταστάσεις…».

Ο δε Λυχναράς δευτερολόγησε σε εκείνο το σημείο λέγοντας: «Για όλα αυτά χρειάζεται τροποποίηση νόμου. Με νόμο έγιναν Σούπερ Λίγκα 2 και Football League και με νόμο θα γίνει η όποια αλλαγή. Όλα απαιτούν νομοθετική παρέμβαση. Δεν υπάρχει βούληση των ομάδων, η πρόταση δεν πέρασε για τους δύο ομίλους».

Ο Αργύρης Λίβας εκπροσώπησε και τις οκτώ παρεμβαίνουσες ομάδες κατά των Χανίων και υπέρ της ΕΠΟ επικαλούμενος πρωτίστως το ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο, που δίνει το δικαίωμα στην Ομοσπονδία να αποφασίζει μόνη της για του οίκου της.

«Οποιοδήποτε θέματα με κατηγορίες τα αποφασίζει μόνο στην ΕΠΟ . Δεν χρειάζεται καμία νομοθετική παρέμβαση…

Ως προς τους δύο ομίλους, απορρίφθηκαν κακώς οι δυο όμιλοι από την Σούπερ Λίγκα 2, γιατί δεν συγκέντρωση τα 3/4.

Λοιπόν στις 3/6 και 3/8 ομόφωνα η Σούπερ Λίγκα 2 αποφάσισε να γίνει αναδιάρθρωση... Δεν είναι αληθές αυτό που λέει η πλευρά των Χανίων. Έτσι νομιμότατα η ΕΠΟ προχώρησε...

Επίσης, είναι καταχρηστικές οι προτάσεις των Χανίων. Να απορριφθεί για αυτό η προσφυγή τους. Είναι τελεσίδικες οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση».

Ο Παναγιώτης Μπιλίρης εκπροσωπώντας επιπρόσθετα τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα τόνισε εναντίον των Χανίων: «Γιατί δεν πρόσβαλε και το κομμάτι των δυο ομίλων; Θα είναι δηλαδή τα Χανιά ρυθμιστείς όλης της κατηγορίας; Ποια έξοδα αυξάνονται, εδώ δεν υπάρχει καν τηλεοπτικό συμβόλαιο. Τα Χανιά στη Σούπερ Λίγκα 1 ήθελαν 18 για να είναι μέσα και αυτά, στην Σούπερ Λίγκα 2 όμως δεν θέλουν 18…».

Ο δε Βαγγέλης Χατζηϊωάννου (επιπλέον δικηγόρος του Ολυμπιακού Βόλου) είπε ότι προς τους δικαστές: «Όλα τα έγγραφα προτείνονται από τους διαδίκους μέχρι μια προθεσμία. Είχατε προθεσμία μέχρι Παρασκευή και έρχεται τώρα και ζητά τα πρακτικά η πλευρά των Χανίων από τη συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής; Άρα το αίτημα είναι μη έγκυρο…».

Τέλος, ο Αργύρης Λίβας, που εκπροσώπησε την Κέρκυρα στη δική της προσφυγή για να ισχύσει η απόφαση των δύο ομίλων και μόνο τόνισε ότι σε σύνολο 32 ομάδων στην πραγματικότητα οι 27 τη θέλουν, άρα κανονικά υπάρχει και η πλειοψηφία των 3/4, που απαιτεί ο νόμος Αυγενάκη για τροποποιήσεις καταστατικών ελέω κορωνοϊού μόνο για φέτος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...