Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Τα μεγάλα σκάνδαλα του Ελληνικού Ποδοσφαίρου

Το σκάνδαλο Κοριόπολις από πολλούς θεωρείται η...μητέρα των σκανδάλων.
Το συγκεκριμένο σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη και πλήρωσε ακριβά η ομάδα μας εξαιτίας των συνομιλιών του τότε προέδρου της ,λόγω της προβολής των ΜΜΕ αλλά και της χρονικής στιγμής που έγινε , πήρε μεγάλη έκταση.Στην ουσία όμως πρόκειται για μία υπόθεση με τις λιγότερες αποδείξεις αφού τρεις ομάδες εξοντώθηκαν χωρίς απτά στοιχεία.

Στην  περίπτωση μάλιστα του Ολυμπιακού Βόλου ,η ομάδα τιμωρήθηκε αρχικά με -12 βαθμούς για συνομιλίες του προέδρου της σε....«μαγειρέματα» στα οποία οι ερυθρόλευκοι δεν βρίσκονται πουθενά!

Το VolosFans κάνει μία αναδρομή στα μεγάλα σκάνδαλα του Ελληνικού Ποδοσφαίρου και προκαλεί τους σκεπτόμενους αναγνώστες να κάνουν τις θεμιτές συγκρίσεις αφού το 2016 θα είναι η χρονιά που θα εκδικαστούν τα πρόσωπα τα οποία πρωταγωνίστησαν στο σκάνδαλο που «σημάδεψε» την ομάδα του Ολυμπιακού και την πόλη του Βόλου.

Πρώτη και...καλύτερη!

Η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου που τιμωρήθηκε για δωροδοκία και στήσιμο παιχνιδιού δεν είναι άλλη από την Νίκη Νέας Ιωνίας. 

Και εδώ μιλάμε για «στήσιμο» αγώνα με αποδείξεις αφού όχι μόνο οι παράγοντες του σωματείου πιάστηκαν στα πράσα, αλλά αποδέχτηκαν την ενοχή τους ενώπιον του δικαστηρίου.

Όμως το σκάνδαλο δεν τελείωσε εκεί.Με πρωτοφανή επιείκεια το δικαστήριο χάρισε τον βέβαιο υποβιβασμό και τιμώρησε την ομάδα της Νέας Ιωνίας με 8 μηδενισμούς και -24 βαθμούς μετά από....διαπραγμάτευση.

Ας δούμε πως εξελίχτηκαν τα πράγματα μέσα από τις εφημερίδες της εποχής:

Επρόκειτο για το πρωτάθλημα της σεζόν 69-70 το οποίο οδεύει προς το τέλος του.
Η Νίκη Νέας Ιωνίας αγωνίζεται στην Β Εθνική και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.
Για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος στις 12 Απριλίου 1970, η Νίκη καλείται να αντιμετωπίσει τον Πανελευσινιακό στην Ελευσίνα. Παράγοντες της Νίκης δωροδοκούν με 50.000 δραχμές τον ποδοσφαιριστή του Πανελευσινιακού Τσιγκιτζέλα.
Οι Ορφανίδης και Κασαπλέρης συλλαμβάνονται και ομολογούν:
Η ίδια η διοίκηση της Νίκης αποδέχεται τις κατηγορίες και τιμωρεί τον παράγοντά της Ορφανίδη και τον ποδοσφαιριστή της Κασσαπλέρη ενώ αργότερα με κατηγορίες αποδίδονται και στον Τσιμπιρίδη.


Όμως στα παρασκήνιο έχουν γίνει πολλά...Ο αθλητικός νόμος είναι σαφής. Ομάδα που «πιάνεται» για δωροδοκία πρέπει να υποβιβαστεί στην τοπική κατηγορία.


Ο λόγος που τιμωρείται τελικά με ποινή χάδι (μηδενισμός σε 8 αγώνες δηλαδή -24 βαθμούς) είναι η παρέμβαση του Ολυμπιακού Πειραιώς στο "χουντικό" υπουργείο.
Η ομάδα του Πειραιά θέλει τον Συνετόπουλο από τον Ολυμπιακό Βόλου.Οι ερυθρόλευκοι του Βόλου όμως δεν παραχωρούν τον παίκτη αν δεν βρουν αντικαταστάτες.Έτσι οι Πειραιώτες που προφανώς έχουν ανθρώπους σε θέσεις ελέγχου (ψάξτε στο google το όνομα Ασλανίδης...) προτείνουν την τελευταία «εκβιαστική» πρόταση στον Ολυμπιακό Βόλου.
Η πρόταση περιλαμβάνει παραχώρηση του Συνετόπουλου στον Πειραιά ως αντάλλαγμα την παραχώρηση του Βαλαχά από την Νίκη Νέας Ιωνίας στον Ολυμπιακό Βόλου.
Σε αντάλλαγμα των παραπάνω η Νίκη γλυτώνει όχι μόνο τον υποβιβασμό ,αλλά με σκανδαλώδη απόφαση διαγράφεται η τιμωρία των Κασαπλέρη και Τσιμπιρίδη.

Πρόκειται για μία απόφαση πρωτοφανή για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δεδομένα όπως περιγράφεται από την εφημερίδα "Ομάδα".



Η παραπάνω "καραμπινάτη" δωροδοκία δεν είναι η μοναδική της...."αμόλυντης"...

Ο...διπλός υποβιβασμός του Πιερικού !

Το 1979 η Νίκη Νέας Ιωνίας εμπλέκεται σε ένα ακόμα "στημένο".Αυτήν την φορά θεωρείται στημένος ο αγώνας Νίκη Βόλου - Πιερικός και η ομάδα της Κατερίνης η οποία θεωρείται υπαίτια υποβιβάζεται στο ερασιτεχνικό ενώ βαθμολογικά έχει κερδίσει την άνοδο στην Α' Εθνική κατηγορία.
Η Κατερίνη αντιδρά και η πόλη διαμαρτύρεται αλλά η τιμωρία παραμένει...

Στημένος και ο Γηραιός...

Συνοπτικά αναφέρουμε τον υποβιβασμό του Ηρακλή Θεσσαλονίκης το 1979 για "στημένο" παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο Ελλάδας.Ο Πέλλιος του ΠΑΟΚ παραμονές του ημιτελικού του κυπέλλου κατήγγειλε ότι τον πλησίασε άνθρωπος της διοίκησης Κώστα Περτσινίδη.
Ο Φιλώτας Πέλλιος  ήταν τιμωρημένος και δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έγινε πράγματι η απόπειρα δωροδοκίας,αλλά έδωσε την ευκαιρία στους φίλους του Ηρακλή να «φωνάζουν» για την αθωότητα της ομάδας τους.Την επόμενη χρονιά ο Ηρακλής κέρδισε την άνοδο από τον Ολυμπιακό Βόλου και σήμερα λίγοι είναι αυτοί που θυμούνται την περιπέτεια του Γηραιού.

Η ΑΕΚ στα...πράσα!


Το 1986 η ΑΕΚ «πιάνεται στα πράσα» για δωροδοκία.Ο τότε γενικός αρχηγός της ΑΕΚ, Γιάννης Χρυσοβιτσιάνος, πλησίασε τους ποδοσφαιριστές του Πανσερραϊκού, Γιάννη Αντωνιάδη, Γιώργο Σφακιανάκη και Μιχάλη Γαλατίδη, προτρέποντάς τους να έχουν μειωμένη απόδοση με το ανάλογο αντίτιμο στο μεταξύ των δύο ομάδων παιχνίδι.Η ΑΕΚ σκανδαλωδός γλυτώνει τον υποβιβασμό και τιμωρείται με -4 βαθμούς. Σύσσωμος ο αθλητικός τύπος της εποχής θεωρεί την απόφαση «χάδι» προς έναν από τους μεγάλους του ΠΟΚ.

Και η Καρδίτσα δωροδοκεί!

Η Καρδίτσα τιμωρείται την περίοδο 86-87 για δωροδοκία παίκτη και τιμωρείται με -6 βαθμούς την στιγμή που έχει κερδίσει την άνοδο στην Β' Εθνική.Ουσιαστικά ,σαν τον Πιερικό στο παρελθόν ,η ομάδα της Αναγέννησης χάνει δύο κατηγορίες.

Η ομάδα σκάνδαλο του Αστέρα Τρίπολης!

Πολλοί σήμερα έχοντας μνήμη...στροθοκάμηλου ,θεωρούν τον Αστέρα Τρίπολης ως ομάδα -πρότυπο.Όμως το πρόσφατο παρελθόν δείχνει πως η ομάδα Μπάκου- Καυμενάκη έχει πολλά σκάνδαλα στην πλάτη του.


Σεζόν 2010-11 και ο Αστέρας Τρίπολης τερματίζει 14ος στο πρωτάθλημα της Super League, τρίτος από το τέλος. Με βάση αυτό, πρέπει να υποβιβαστεί στη Football League. Τι κάνει όμως η τότε διοίκησή του?Καταγγέλουν τον Ηρακλή για διαστρέβλωση αγώνα και ζητούν τον υποβιβασμό του πατώντας στο πλαστό πιστοποιητικό.

Παράλληλα ο Αστέρας Τρίπολης καταδικάζεται πρωτόδικα με υποβιβασμό αφού θεωρείται πως συμμετέχει στο σκάνδαλο Κοριόπολις.Οι διάλογοι δεν κρίνονται επαρκής.Μιλάμε για τους ίδιους διάλογους στους οποίος βασίστηκε η καταδίκη του Ολυμπιακού Βόλου.Η επιτροπή εφέσεων αθωώνει τους Αρκάδες και η ομάδα....πρότυπο βγαίνει δύο φορές στην Ευρώπη και φτάνει στο τελικό Κυπέλλου Ελλάδας.



Ο Παναθηναϊκός των...Λουλουδιών

Ο Παναθηναικός το 1975 γλυτώνει τον υποβιβασμό στην περίφημη "Υπόθεση των Λουλουδιών" λόγω....γνωριμιών όπως ακράδαντα ομολογείται λίγα χρόνια αργότερα....

Στις 28 Μαΐου, το 1975 γίνεται ο νοκ-άουτ ημιτελικός κυπέλλου στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Παναθηναϊκό. Είμαστε σε εποχή που ακόμα η προσπάθεια για αλλοίωση αποτελέσματος επιχειρούνταν με ποδοσφαιριστές του αντιπάλου. 

Ο Γιώργος Ροκίδης, πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού καταγγέλει ότι τον «πλησίασε» ο γνωστός και μη εξαιρετέος γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού Αντώνης Μαντζαβελάκης για να μεσολαβήσει να έχουν μειωμένη απόδοση, ο ίδιος και οι συμπαίκτες του στον Ηρακλή Ζαχαρίας Χαλιαμπάλιας και Τάκης Νικολούδης. Φοβερά πράγματα. Ποια είναι τα φοβερά;

Οι τρεις παίκτες τιμωρήθηκαν από τον Ηρακλή και δεν χρησιμοποιήθηκαν στο ματς και ο Παναθηναϊκός καθάρισε με την ψήφο του πρώην αρχηγού του Ολυμπιακού, του πατριάρχη του Ολυμπιακού, του Γιώργου Ανδριανόπουλου, δημάρχου Πειραιά, υπουργού εμπορικής ναυτιλίας και, βέβαια, προέδρου του Ολυμπιακού.

Προηγείται 1-0 ο Ηρακλής και χάνει 2-1 από τον Παναθηναϊκό. Ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων Γρηγόρης Φαναράς έφαγε ένα γκολ εντελώς αστείο. Εντελώς τζαμπατζιδικο. Ο οποίος Φαναράς μετά την «υπόθεση δωροδοκιών» όπως πέρασε στην Ιστορία η δωροδοκία, άνοιξε ανθοπωλείο στην Θεσσαλονίκη!

Κάτι άλλο. Τον επόμενο χρόνο, το 1976, στη Φιλαδέλφεια, τελικός κυπέλλου Ολυμπιακός-Ηρακλής. Απίστευτο ματς με σώου Βασίλη Χατζηπαναγή. Σκορ 2-2 στην κανονική διάρκεια, 4-4 στην παράταση και παίρνει το κύπελλο ο Ηρακλής στα πέναλτυ 6-5. Ο Φαναράς απέκρουσε πέναλτι των Σιώκου, Συνετόπουλου. Δεν έπαιξε σαν «ύποπτος» ο Νικολούδης που το καλοκαίρι πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ.

Για τους Ολυμπιακούς τους είχε «πιάσει» παίκτες ο Ηρακλής. Όπως στον Ηρακλή ήταν σίγουροι πως είχε «γυψώσει» παίκτες του η Καστοριά στον τελικό κυπέλλου του 1980 στην Φιλαδέλφεια (5-2).

«Δεν μου πήγαινε να ψηφίσω σε βάρος του Παναθηναϊκού» εξομολογήθηκε αργότερα ο δικηγόρος Γιώργος Ανδριανόπουλος που τελικά ανέλαβε την «ευθύνη» της απαλλαγής του αιωνίου αντιπάλου στην «υπόθεση λουλουδιών». Την είπαν έτσι διότι στις υποτιθέμενες(;) τηλεφωνικές συνεννοήσεις αντί για χιλιάρικα μιλούσαν για... λουλούδια.

Πριν 40 χρόνια, οι παίκτες του Ηρακλή είχαν μισθό λιγώτερο από 10.000 δραχμές. Αν έμπαιναν στο κόλπο θα έπαιρναν από 600... λουλούδια, δηλαδή 600.000 δραχμές. Η αθωωτική απόφαση στην ΔΑΕ έγινε στις 12 Δεκεμβρίουτο 1975. Η δίκη στο δικαστήριο, στην Θεσσαλονίκη ήταν στις 21 Ιανουαρίου 1976 αλλά αναβλήθηκε για τις 18 Φεβρουαρίου, επειδή έφαγαν ξύλο οι παράγοντες του Παναθηναϊκού και οι δικηγόροι τους.


Μετά από 7 χρόνια νέα απόπειρα δωροδοκίας του Ηρακλή από τον Παναθηναϊκό των Βαρδινογιάννηδων. Μεσάζων ο πρόεδρος της ΠΑΕ Καστοριά Γιώργος Χαλκίδης που έφαγε 3 χρόνια φυλακή. Ηθικός αυτουργός ο Βαρδής Βαρδινογιάννης αλλά γλύτωσε ο Παναθηναϊκός διότι ο κατηγορούμενος ήταν απλά μέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κι όχι μέλος της διοίκησης.

Υπόθεση Ακρίδα!

Η ομάδα του Κομπότη είναι μέσα σε όλα...Θυμάται όμως κανείς σήμερα πως ο Λεβαδειακός έχει τιμωρηθεί για «στημένα»;
Και όμως...το 1989, ο διαιτητής Ακρίδας είχε οριστεί να  διευθύνει τον αγώνα πρωταθλήματος ανάμεσα στη Λάρισα και  τον Λεβαδειακό. Την παραμονή του αγώνα, ο κ. Ακρίδας κατήγγειλε προσπάθεια δωροδοκίας του από ένα  γνωστό του φίλο από τη Λιβαδειά για χάρη της τοπικής ομάδας με το ποσό πληρωμής να φτάνει στο 1.5 εκατομμύριο.

Σ' αυτήν την υπόθεση απόπειρας δωροδοκίας, η τιμωρία του Λεβαδειακού που κρίθηκε ένοχος ήταν αφαίρεση τριών βαθμών από την επόμενη αγωνιστική περίοδο και η ομάδα της Λειβαδιάς απέφυγε τον υποβιβασμό ενώ ο γενικός αρχηγός της ομάδας συνελήφθη χωρίς να φυλακιστεί.

Ύποπτος πολλάκις,ένοχος ποτέ!

Ο Ολυμπιακός Πειραιώς δεν θα μπορούσε να λείπει από τα σκάνδαλα στημένων.
Σεζόν 1978-79 και ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος, τον Απόλλων Αθηνών.Ο ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Οικονόμου κάνει καταγγελία,σημαδεύει τα λεφτά η αστυνομία ενώ λίγο αργότερα το ίδιο σκηνικό στήνεται και στην Ρόδο όπου παράγοντες του Ολυμπιακού δωροδοκούν παίκτες της τοπικής ομάδας για να έχουν μειωμένη απόδοση.

Καθώς έχει φτάσει το θέμα στο απροχώρητο με το παρασκήνιο να δίνει και να παίρνει η ΔΑΕ αναλαμβάνει να ερευνήσει την υπόθεση στέλνοντας τριμελή επιτροπή στη Ρόδο. Το παράξενο και συνάμα δυσάρεστο της υπόθεσης ήταν ότι μετά τον ορισμό της τριμελούς επιτροπής, το σπίτι του ενός μέλους τυλίγεται στις φωτιές από αδιευκρίνιστους λόγους. Τελικά την υπόθεση αναλαμβάνει για «άγνωστους» λόγους τετραμελής επιτροπή που τα μέλη της κατάγονταν από τη Ρόδο και διέμεναν στο νησί. Σύμφωνα με το πόρισμα της εξέτασης, προέκυψε ότι παράγοντες του Ολυμπιακού προσέφεραν σε παίκτες της Ρόδου χρήματα με την προϋπόθεση ότι θα έχουν μειωμένη απόδοση στο μεταξύ του αγώνα.

Εκείνη τη χρονιά το πρωτάθλημα έχοντας φτάσει στα όρια του, όντας πια αναξιόπιστο και για τον πιο κουτό θεατή του, τελικά διακόπτεται έπειτα από απόφαση της Γ.Γ.Α που απηύδησε από τα συνεχόμενα σκάνδαλα.

Δικαστήρια δεν στήθηκαν,ομάδες δεν στιγματίστηκαν και κανείς δεν μπήκε φυλακή!


Βέροια η ...αθώα

Το σκάνδαλο πρόσφατο και πολλοί το θυμούνται.Τέσσερις παίκτες της Βέροιας ομολογούν πως τους δόθηκε εντολή να έχουν μειωμένη απόδοση στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό για να έρθει το παιχνίδι over.Ε και; Η ομάδα κρίνεται αθώα και δεν τιμωρείται ούτε καν με μείον βαθμούς.


Ως επίλογος ή "Δείτε και διασκεδάστε"

Τα παραπάνω παραδείγματα είναι αυτά που έφτασαν στις δικαστικές αίθουσες .Φυσικά υπάρχουν και άλλες ομάδες με πολλά παιχνίδια τα οποία εξόφθαλμα στήθηκαν.Αυτοί που παρακολουθούν ποδόσφαιρο μπορούν και....ξεχωρίζουν.













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...