Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Αφιέρωμα ΕΑΚ:μέρος τέταρτο

Το ΕΑΚ του μέλλοντος




Η αύξηση της χωρητικότητας του γηπέδου θα γίνει σταδιακά,αφού ένα ένα ,τα τέσσερα μεγάλα τμήματα των κερκίδων θα υπόκεινται σε εργασίες ανακατασκευής. Σε κάποια από αυτά η ανακατασκευή θα είναι μερική,ενώ κάποια άλλα θα χρειαστεί να είναι πλήρης.

Το πέταλο της Γορίτσας είναι το επόμενο βήμα με τον εξωραϊσμό του του οποίου θα αυξηθεί η χωρητικότητα του γηπέδου.

Υπενθυμίζουμε πως η τωρινή χωρητικότητα ολόκληρου του είναι στις 5.700 θέσεις.Το πέταλο της Γορίτσας από μόνο του έχει χωρητικότητα 3.390 θέσεων.
Αυτή την στιγμή δεν χρησιμοποιείται αφού αναμένεται η έκθεση της στατικής επάρκειας των 7 πάνω σειρών.Αν αυτή εκδοθεί,κάτι που αναμένεται να γίνει, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του πετάλου χωρητικότητας 2030 θέσεων.Μάλιστα με σχετικά μικρό κόστος ,θα μπορούσαν να υποστυλωθούν με σιδηροκατασκευή και οι κάτω σειρές του πετάλου ,χωρητικότητας 1360 καθισμάτων.

Ουσιαστικά το πέταλο θα χρησιμοποιηθεί για χρονικό διάστημα ως έχει,αφού οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στις υπόλοιπες κερκίδες του γηπέδου θα είναι ολοκληρωτικές.

Η ολική ανακατασκευή του πετάλου της Γορίτσας δεν είναι στο άμεσο πρόγραμμα...

Βορειο-ανατολική κερκίδα:Το μεγάλο πρόβλημα είναι το...μέλλον του γηπέδου

Ο παραπάνω υπότιτλος συνοψίζει σε μία γραμμή τα πάντα...
Η γνωστή ευθεία της θύρας 1 που μεγαλώσαμε οι περισσότεροι,ή αλλιώς η βορειοανατολική κερκίδα του γηπέδου,ουσιαστικά αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο κοστοβόρο πρόβλημα του γηπέδου.



Η συγκεκριμένη κερκίδα θα πρέπει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να κατεδαφιστεί αφού η άδεια στατικής επάρκειάς της δεν πρόκειται να ανανεωθεί.

Στα συντρίμμια όμως της ιστορικής "ευθείας" θα κτιστεί ουσιαστικά η καρδιά του νέου γηπέδου , αφού σύμφωνα με τα σχέδια θα κατασκευαστεί μία από τις πιο σύγχρονες κερκίδες στην Ευρώπη.
Μην πάει το μυαλό σας σε κάποια κολοσσιαία και απλησίαστη σε κόστος κατασκευή....αλλά σε μία σύγχρονη κερκίδα χωρητικότητας 4.358 θέσεων η οποία θα δημιουργεί κλειστούς χώρους με συνολική επιφάνεια 3.255,00 τ.μ.

Το πρωτότυπο σχέδιο παρουσιάζεται στην κεντρική φωτογραφία του θέματος.

Χωροταξικά φανταστείτε μία κερκίδα που θα αρχίζει από το τέλος του σημερινού ταρτάν και με εξωτερική περιμετρική πρόσβαση θα φτάνει σε απόσταση δύο μέτρων από την πλάγια γραμμή του σημερινού βοηθητικού ,μαζί με το στέγαστρό της,το οποίο ,όπως φαίνεται ξεκάθαρα από το σχέδιο, θα υποστηρίζεται πάνω στην ίδια την κερκίδα για εξοικονόμηση χώρου.


Στην συγκεκριμένα κερκίδα ,αν και όποτε ολοκληρωθεί,θα μεταφερθούν τα VIP καθίσματα ,θα κατασκευαστούν 25 σουίτες και θα μεταφερθούν τα αποδυτήρια,η αίθουσα αντιντόπινγκ, το γυμναστήριο και το ιατρείο ,έτσι ώστε να «ανασάνουν» οι χώροι της απέναντι κερκίδας.


Όπως είναι κατανοητό η κατασκευή της βορειοανατολικής κερκίδας αποτελεί το πιο χρονοβόρο και κοστοβόρο έργο του νέου ΕΑΚ.

Είναι προφανές πως δεν μπορεί να γίνει χωρίς χρηματοδότηση από την Περιφέρεια.Επίσης είναι προφανές πως αν ο Δήμαρχος πετύχει την χρηματοδότηση, η κατασκευή της θα «πάρει» πάνω από ένα χρόνο.Αυτό σημαίνει πως στα υπόλοιπα τμήματα του γηπέδου δεν πρέπει να υπάρχουν «ανοικτές εργασίες» ,έτσι ώστε το γήπεδο να είναι λειτουργικό και να έχει μία «λογική» χωρητικότητα.
Υπό αυτές τις συνθήκες το πέταλο της Αγ. Δημητρίου θα είναι μάλλον το τελευταίο κτιριακό συγκρότημα που θα ανακατασκευαστεί.



Το πέταλο της Αγ.Δημητρίου

Το πέταλο στην Αγ.Δημητρίου σύμφωνα με τα πλάνα ,θα γίνει το κέντρο των οργανωμένων φίλων του Ολυμπιακού.
Το σχέδιο είναι και εδώ φιλόδοξο.Το «πεταλάκι» θα μεγαλώσει και θα κτιστούν επιπλέον σειρές έτσι ώστε να υπάρχει ομοιομορφία με την νοτιο-δυτική κερκίδα.Αυτό θα δημιουργήσει επιπλέον χώρους όπου σχεδιάζεται να λειτουργήσουν μπουτίκ ,καφετέρια - fast food , και λέσχη φιλάθλων.

Αν ακολουθηθεί ο σχεδιασμός της σταδιακής ανακατασκευής του γηπέδου  «κομμάτι=κομμάτι» το πεταλάκι θα είναι από τα τελευταία κομμάτια του γηπέδου που θα...πειραχτούν.
Έτσι θεωρείται πως πιθανότατα οι εργασίες θα μπορούν να αρχίσουν με την ολοκλήρωση της κατασκευής της βορειοανατολικής κερκίδας.

Το πέταλο της Γορίτσας

Η συγκεκριμένη κερκίδα θα είναι χρήσιμότατη ακόμα και στην σημερινή της μορφή καθώς αν ξεκινήσει η σταδιακή ανακατασκευή του γηπέδου,εκεί θα μετακομίσει ο κύριος όγκος των «φτηνών» εισιτηρίων.Για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο ,όπως προαναφέρθηκε ,θα πρέπει να γίνουν έργα στήριξης.
Το πέταλο της Γορίτσας έχει χωρητικότητα 3.390 θέσεων.
Αυτή την στιγμή δεν χρησιμοποιείται αφού αναμένεται η έκθεση της στατικής επάρκειας των 7 πάνω σειρών.Αν αυτή εκδοθεί,κάτι που αναμένεται να γίνει, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του πετάλου χωρητικότητας 2030 θέσεων.Μάλιστα με σχετικά μικρό κόστος ,θα μπορούσαν να υποστυλωθούν με σιδηροκατασκευή και οι κάτω σειρές του πετάλου ,χωρητικότητας 1360 καθισμάτων.

Πρέπει εδώ να τονιστεί πως η όλη ανακατασκευή είναι αρκετά κοστοβόρα για να μπορεί να γίνει από την ΠΑΕ , ανεξάρτητα από χορηγούς και υποψήφιους επενδυτές.
Ουσιαστικά η μοναδική λύση για το μέλλον του ΕΑΚ είναι η ένταξή του σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγρραμμα και η τουλάχιστον επι μέρους χρηματοδότησή του από αυτό.

Το μεγάλο μυστικό ίσως να αποτελεί τον προγραμματισμό των σταδιακών εργασιών έτσι ώστε να μην «ξοδεύονται» λεφτά χωρίς αντίκρυσμα σε «λίφτινγκ» που θα δώσουν μόνο λίγους μήνες ζωής στις υπάρχουσες κατασκευές.


Βοήθησε κι εσύ το VolosFans κάνοντας κλικ σε μία από τις δύο πρώτες διαφημίσεις της αριστερής στήλης που σε ενδιαφέρει!
Μάθε πρώτος τα νέα του Ολυμπιακού κάνοντας like στο προφίλ μας στο facebook...ΤΩΡΑ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...