Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Οπαδοί - τραβεστί...

Ένα κοινωνικό φαινόμενο ,όχι νέο για την πόλη μας, διαπιστώθηκε για ακόμα μία φορά.
Με αφορμή το φιλικό της συνοικιακής με την αεκούλα γίναμε μάρτυρες πολλών και ενδιαφέροντων γεγονότων.

Πρώτη φορά είδαμε κούπα να την σηκώνει πρώτα πρόεδρος και μετά όλοι οι άλλοι...πρώτη φορά είδαμε φιέστα ανόδου με τους «φιλοξενούμενους» φιλάθλους να είναι περισσότεροι από τους....εορτάζοντες.Τέλος πρώτη φορά είδαμε τον οπαδικό «τραβεστισμό» σε όλο του το μεγαλείο..

Στην επαρχία η οπαδική διπροσωπία υπήρχε και θα υπάρχει από πάντα.Ακόμα και σε πόλεις με κραταιές τοπικές ομάδας όπως η Λάρισα , ο Βόλος το Ηράκλειο και τα Γιάννενα ,πάντα υπήρχαν κάποιοι που «έτρεφαν» φιλικά συναισθήματα προς τις λεγόμενες «μεγάλες» ομάδες που συνήθως ήταν είτε μία εκ των τριών ομάδων του ΠΟΚ είτε ο ΠΑΟΚ.

Εδώ θα πρέπει να ξεχωρίσουμε ορισμένες καταστάσεις...Είναι εντελώς διαφορετικό το να βλέπω με συμπάθεια μία ομάδα που κάποτε πρόσφερε ,έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα, στιγμές «δόξας» σε ευρωπαϊκό επίπεδο...Κάποια παιδιά που μεγάλωσαν π.χ. με τον γκολ του Βαζέχα στο Άμστερνταμ  είναι φυσικό, αν η συγκεκριμένη χρονική στιγμή συμπέσει μάλιστα με την τοπική ομάδα να περνάει «πέτρινα χρόνια», να δηλώνουν οπαδοί ομάδων του ποκ.

Επίσης πρέπει να ξεχωρίσουμε το να «θαυμάσει» κάποιος μία ομάδα λόγω του εντυπωσιακού ποδοσφαίρου που παίζει...Αλήθεια ποιος από όλους εμάς δεν θα δήλωνε Μπαρτσελόνα την προηγούμενη δεκαετία ,αν μάλιστα ζούσε σε ένα χωριό ή μία κωμόπολη του Νότου της Καταλονίας....

Στην Νέα Ιωνία όμως συναντάμε έναν πρωτόγνωρο διχασμό οπαδικής προσωπικότητας που δεν υπάρχει αλλού....Πέρα από τις «κοινές» προσφυγικές ρίζες οι οποίοι κάποιοι επικαλούνται (και βεβαίως "εξαφανίζονται" στις περιπτώσεις του Πανιωνίου , του ΠΑΟΚ ή των υπόλοιπων δεκάδων προσφυγικών ομάδων), δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να είσαι ένας από τους 900 νικιώτες και ταυτόχρονα να δηλώνεις αεκτζής μέχρι το κόκκαλο.

Φανταστείτε την φωτογραφία του κεντρικού θέματος (που δανειστήκαμε από το magnesiasport) αν θα μπορούσε να υφίσταται στο ΕΑΚ, στο Αλκαζάρ ,στους Ζωσιμάδες ή στο Γεντί Κουλέ....έστω με διαφορετικό χρώμα φανέλας!

Φανταστείτε αν στα παραπάνω γήπεδα θα μπορούσε να «παίξει» στα μεγάφωνα ο ύμνος της αεκ και μάλιστα σε απονομή τίτλου,έστω και έτσι όπως το πήρε η συνοικιακή...

Σαφώς η προσέγγιση του μεγιστάνα του λαθρεμπορίου πετρελαίου σε προεδρικό επίπεδο έχει ως απώτερο σκοπό το να «γλείψει» το συνοικιακό παράρτημα κάποιο κοκκαλάκι που θα πεταχτεί από το τραπέζι της συμμαχίας με τον Αλαφούζο...

Σε οπαδικό όμως επίπεδο η συγκεκριμένη προσέγγιση που φτάνει στα όριο της διπολικής διαταραχής κάνει όλους του βολιώτες να ντρέπονται που η συγκεκριμένη ομάδα,έστω τυπικά, «κουβαλάει» δίπλα στο όνομά της και το όνομα της περήφανης πόλης μας.

Σ.Σ: τραβεστί: ο ψεύτικος, ο πλαστός, ο κίβδηλος, που μεταμφιέζεται (συνήθως για να αποκρύψει κάτι)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...